StoryEditor
KulturaNIJE SVE TAKO CRNO

U splitskom HNK najavljene 'Priče iz Vukovara', predstava nad kojom će se svi zamisliti...

Piše PSD.
10. studenog 2015. - 17:00
"Priče iz Vukovara", diplomska predstava mladog splitskog glumca Pere Eranovića, od ove sezone i stalnog člana HNK Split, bit će premijerno izvedena ove subote u 20 sati na Sceni 55.

Ova monodrama, temeljena na književnoj ostavštini legendarnog vukovarskog izvjestitelja Siniše Glavaševića u potpunosti je Eranovićev projekt - od dramaturgije do režije i kostimografije- a ostvario ga je uz pomoć mentora prof. Milana Štrljića.

Prema riječima mladog glumca, već na drugoj godini fakulteta, kada je dobio u ruke Glavaševićevu knjigu, znao je da po njoj želi napraviti predstavu.

Milan Štrljić mu je savjetovao da ideju sačuva za diplomski rad, predstava je dobila odličnu ocjenu i do sada je izvedena sedam puta.

Susret izvjestitelja i publike

- Predstava se može najkraće opisati kao jednosatni susret ratnog izvjestitelja iz podruma i njegovih slušatelja, odnosno publike. Riječ je o antiratnoj monodrami u kojoj ljudsko progovara protiv neljudskog i bilo je vrijeme da se Glavaševićevi tekstovi "izvade iz škafetina".

Kada ljudi na plakatu vide "Vukovar", mogu pomisliti da ćemo ih dočekati s brdom crnih tema. Ne, ovo je lijepa priča o igri, djetnjsvu, prijateljsvu i gradu, a ti motivi su nam svima bliski, kaže Eranović.

On je ukomponirao priče, koje je Glavašević čitao svojim sugrađanima u opkoljenom Vukovaru, s ratnim izvješćima poredanim kronološki. Uz gitaru i pjesme koje je sam napisao i uglazbio, prati sudbinu grada i njegovog novinara koji se do samog tragičnog kraja zalagao za ljubav i ljudskost.


Milan Štrljić veli da je ovo predstava nad kojom će se svatko zamisliti:

- Pomogao sam mladom kolegi da osmisli lijepu, poetičnu i, koliko je to moguće, optimističnu izvedbu. Mislim da smo pronašli način da ne budem teški i tamni. Ja sam slučajno rođen nekoliko kolometara od Vukovara i znam tamo sbaku stopu i svaku stazu...

Kad već nemamo film...

Drago mi je da imamo ovu predstavu kada već hrvatska država nema film o Vukovaru, što je prava sramota, upozorio je Milan Šrljić i dodao kako je veoma zadovoljan što je zaživio projekt dogovoren između Umjetničke akademije i HNK Split.

Taj projekt, "Umjetnička scena mladih" omogućit će mladim glumcima da igraju u teatru svoje diplomske predstave i tako ih "održe na životu" i predstave široj publici.

Ravnatelj Drame Trpimir Jurkić napomenuo je kako je naša zemlja u novijoj povijesti bila puna tragičnih likova i sudbina, ali malo njih je izraslo u simbol poput Siniše Glavaševića.

- Prebrzo zaboravljamo, pa je važno da se barem u ove dane prisjetimo Vukovara i to odličnom predstavom, kazao je.

Intendant Golovko je podsjetio kako su "Priče iz Vukovara" lani trebale igrati na sceni GKM-a, ali, kako se to nije dogodilo, svakako su željeli da je javnost vidi pa su je uključili u program "Umjetničke scene mladih".

Po njegovom sudu, Eranović je hrabro i u suvremenoj formi obradio temu punu jakih emocija. Ona je puna ljubavi, jer je sam Glavašević poručivao:  "Ako je u vama ostao još samo djelić ljubavi- podijelite je s drugima...".

JASMINA PARIĆ, FOTO: DUJE KLARIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 01:32