StoryEditor
Kulturadokumentarne FOTOGRAFIJE

U Beogradu otvorena izložba o Splitu, Dubrovniku i Trogiru: aktivisti prikazali iskustva življenja u spomenicima i njihovo uništavanje u svrhu masovnog turizma

Piše Gabrijela Radanović
10. lipnja 2019. - 01:11
_MG_5982

Povodom zatvaranja trodnevnog sastanka mreže lokalnih pokreta “Fearless Cities” koji se ove godine održao u Beogradu, večeras je u Ostavinskoj galeriji otvorena je izložba “Three UNESCO Cities Under Attack” (Tri UNESCO-va grada pod napadom), a prikazuje aktivističke i dokumentarne fotografije Splita, Dubrovnika i Trogira.

Fotografije prikazuju iskustva življenja u spomenicima i njihovo uništavanje u svrhu masovnog turizma. Izložba je inicirana, a fotografije su napravljene i prikupljene od strane članova lokalnih udruga i inicijativa. Istovremeno, neki od njih su stanovnici tih gradova s dugogodišnjim iskustvom u civilnim, znanstvenim ili institucionalnim područjima.

- Sudeći po reakcijama publike, izložbom su na vrlo živ način predočeni efekti devastacije javnih prostora uz makar prešutan pristanak lokalnih vlasti, ali ujedno i primjeri samoorganizacije građana u borbi za zaustavljanje takvih procesa i prisvajanje prava na grad. Zanimljivo je da se u takvoj ocjeni slaže lokalna, uglavnom ka aktivizmu usmjerena publika privučena tematikom predočenom u najavi i veći dio sudionika konferencije koji su i sami došli da na njoj predstave svoje aktivnosti u okviru sličnih procesa - kazao je Stevan Vuković, kustos izložbe koji je posebno naglasio borbu splitskih Getana s masovnom turistifikacijom i gotovo nepodnošljivim životom u samom srcu grada.

- Splitski kvart Get tako biva prepoznat kao jedno od bojnih polja u bitkama za pravednije društvo, a doprinos stanovnika tog kvarta nekim globalnim borbama, koje se odvijaju putem politizacije svakodnevnih životnih iskustava, tretira se kao povijesna činjenica na koju se mogu nadovezivati mnoge potonje akcije za samoemancipaciju građana - istaknuo je Vuković.

Inače, na konferenciji “Fearless Cities” okupile su se građanske inicijative koje su se samoorganizirale da bi preuzele lokalnu razinu vlasti, a ovaj globalni pokret prvi put se sastao u Barceloni, u lipnju 2017. godine, na poziv “Barcelone En Comú”, s ciljem radikalizacije demokracije. Tako su se ove godine u Beogradu okupili predstavnici oko 60 gradova i tijekom tri dana su kroz panele i vođene ture, diskutirali i razmjenjivali iskustva oko lokalnih pokreta koji su preuzeli vlast u svojim sredinama, kao u Barceloni, Napulju, Messini.. Među brojnim aktivistima, našli su se i članovi Udruge stanara stare gradske jezgre “Get”.

- U tom kontekstu Split je prikazao svoje napore da kroz svoje građanske inicijative, od Kopilice, GISTa, Geta, Trstenika i drugih, osnaži stanovnike da preuzmu odgovornost u svojim kvartovima i svom gradu. To je napravljeno u obliku izložbe koja prikazuje tri UNESCO-ve jezgre i eksploataciju u svrhu turizma, a prikazane su i druge građanske inicijative. Odlično smo primljeni i polako gradimo svoje mjesto na karti pobunjenih gradova - kazao je Marin Krpetić, predsjednik Udruge stanara stare gradske jezgre “Get”.

Brojne udruge te nositelji lokalnih pokreta već treću godinu susretom “Fearless Cities”, čiju je organizaciju ove godine preuzela inicijativa “Ne davimo Beograd”, poručuju da je vrijeme da se pokaže potencijal gradova gradeći globalne mreže solidarnosti i nade odozdo prema gore.

#IZLOŽBA#TROGIR#DUBROVNIK#BEOGRAD#SPLIT

Izdvojeno

07. srpanj 2020 08:52