StoryEditor
KulturaTROGIRSKO KULTURNO LJETO

Trogir na glazbenoj karti svijeta: tri koncerta na Operi Selecti imaju izvanrednu postavu glazbenika

5. srpnja 2019. - 10:00

Ovogodišnje izdanje središnje manifestacije trogirskoga Kulturnog ljeta, međunarodni festival klasične glazbe Opera Selecta, u svojoj 11. godini bogatiji je nego ikada prije. Kao što se sjećamo, dosadašnje Opere Selecte na jednu su večer u Trogiru ugostile doista blistave glazbenike, u prvom redu operne prvake i prave glazbene dive.


Lani, slaveći deset godina postojanja Opere Selecte, to su bili sopranistica Anna Samuil i njezin suprug Mathias Samuil, pijanist, mezzosopranistica Elena Zeramba, meksički bariton Alfredo Daza te Slovak Pavol Breslik, jedan od najboljih tenora današnjice, ali i ugledni ruski bas Aleksej Tanovitski.

Oni su u Trogir donijeli ozračje najpoznatijih opernih pozornica, Boljšoj i Marijinskog teatra, Berlinske opere, milanske La Scale, londonskog Royal Opera Housea i niza drugih prestižnih svjetskih opernih kuća, a kao narator se na svakom gala koncertu, poetskim recitalima domaćih i stranih autora, na sceni kule Kamerlengo, pojavljivao i dramski prvak Joško Ševo, redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Violist i graditelj viola

Ove godine organizacijski odbor festivala i Grad Trogir, međutim, Operu Selectu su proširili na čak tri glazbene večeri s izvanrednom postavom glazbenika i glazbenih pedagoga, od čega je jedna večer rezervirana za gala koncert koji će se održati 22. srpnja, u 21 sat, u kuli Kamerlengo.

No već 5. srpnja na istoj pozornici, u isto vrijeme, održat će se koncert komorne glazbe na kojem će sudjelovati vrlo zanimljivi glazbenici, od kojih neki prvi put dolaze u Hrvatsku nastupati.


U programu koji, među ostalim, nudi djela Handela, Mendelssohna i Bridgea publika će u Trogiru čuti Evgeniju Epshtein na violini, Pantu Veličkovića na violi, čelisticu Vidu Vujić te pijanisticu Miru Marčenko.

Osim što solistički nastupa, Evgenija Epshtein, danas profesorica violine na splitskoj Umjetničkoj akademiji, radila je ili radi i na Rotterdamskoj kraljevskoj akademiji, držala je masterclass na Sveučilištu u Los Angelesu, u Školi za glazbeno nadarene u Salt Lake Cityju, na Glavnom meksičkom sveučilištu za umjetnost, u Guadalajari, i na Muzičkoj akademiji u Lagosu i u Portugalu, te na glazbenoj akademiji Hayden u Beču.

Profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu Panta Veličković, osim po svojoj pedagoškoj karijeri, širom Europe je poznat kao vrsni violist, ali i kao – graditelj viola.

Taj zanimljivi glazbenik, premda predaje violu u Beogradu, zajedno s obitelji povukao se prije nekoliko godina na seosko imanje u Gračac kod Vrnjačke Banje, odakle svakodnevno putuje na posao, ali uspije godišnje sam, vlastitim rukama i bez pomoći ikakvih strojeva, napraviti i tri-četiri viole.


Vida Vujić je asistentica profesora Johannesa Meissla na Institutu za komornu glazbu, ranu glazbu i novu glazbu Josepha Haydna na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču te na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Prag-Beč-Budimpešta.

Ova violončelistica, rođena u Srbiji, koja je diplomirala i magistrirala u Grazu u Austriji, kao solistica i članica različitih komornih orkestara nastupala je širom svijeta, a njezin glazbeni repertoar kreće se od barokne glazbe do djela 20. stoljeća, i uključuje više od 240 skladbi.


Konačno, Mira Marčenko, pijanistica i profesorica na moskovskom Državnom konzervatoriju te voditeljica brojnih masterclass programa širom svijeta je, među ostalim, i dobitnica prestižne titule – najbolje profesorice ruskih umjetničkih škola.

Znajući snagu ruske glazbene tradicije podučavanja, Mira Marčenko je zacijelo izvanserijsko ime. O snazi tog imena govori i podatak da upravo u njezinoj klasi trenutačno studira djevojčica o kojoj svjetski mediji pišu kao o "čudu od djeteta".

Riječ je o 12-godišnjoj pijanistici Alexandri Dovgan koja je lani pobijedila i na Međunarodnom televizijskom natjecanju za mlade glazbenike "Orašar", koje se smatra najprestižnijim natjecanjem za mlade glazbenike Rusije i koje automatski otvara vrata slave.

Stoga je dolazak ove uvažene glazbene pedagoginje u Trogir doista znak velikog truda organizatora.

Operna krema

Druga večer komorne glazbe Opera Selecta bit će održana u Trogiru 10. srpnja, a na njoj će nastupiti Evgenija Epshtein i Mira Marčenko.

No gala koncert 22. srpnja ugostit će međunarodnu opernu kremu. Uz naratora Joška Ševu, Trogirani i njihovi gosti moći će čuti našu sopranisticu Evelin Novak i njezina supruga Bernharda Hanskyja, baritona, koji je član ansambla dresdenske opere, ali i američkog tenora Josepha Dennisa, koji će nastupati uz klavirsku pratnju već stalnog gosta Opere Selecte Mathiasa Samuila.

Evelin Novak, rodom iz Gornjeg Mihaljevca, stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu, nastupala je diljem svijeta uz bok nekima od najpoznatijih glazbenih imena današnjice, a njezin nastup u milanskoj Scali vjerojatno je najpoznatiji trenutak njezine karijere.


Glas Josepha Dennisa, pak, New York Times je opisao kao "sladak i blistav tenor prirodne ljepote koji se razvio u jedan od najuzbudljivijih glasova na međunarodnoj opernoj pozornici".

U predstojećoj sezoni ovaj Teksašanin s diplomom Juilliarda i hrpom zapaženih nastupa i pobjeda na brojnim festivalima, pjevat će u Dresdenu, u tamošnjoj opernoj kući Semperoper.

No ovog ljeta, eto, nastupit će u Trogiru. Program gala koncerta, među ostalim, publici u Trogiru nudi djela Mozarta, Puccinija, Verdija, Gounoda, Lehara, Bizeta, Dvoraka, ali i – Ive Tijardovića.

Ukratko, ovoga ljeta Trogir je, bez imalo pretjerivanja, na karti svijeta za ljubitelje komorne glazbe i opere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:19