StoryEditor
KulturaDodjelom nagrada u iloku završena 20. umjetnička smotra

Trijumf Splićana na Festivalu glumca

Piše PSD.
20. svibnja 2013. - 16:00
Dodjelom nagrada na svečanosti održanoj u Iloku, gradu domaćinu ovogodišnjeg festivala, završio je 20. festival glumca, u sklopu kojega je od 10. svibnja bilo izvedeno 16 predstava domaćih kazališta, i na kojemu su Splićani, HNK Split i Kazalište Playdrama “pomeli konkurenciju”. Nagrada za najbolju predstavu, koja nosi ime preminulog velikana hrvatskoga glumišta i jednog od utemeljitelja Festivala glumca Vanje Dracha, odlukom ocjenjivačkog suda pripala je predstavi “Srce veće od ruku” Elvisa Bošnjaka, u režiji Trpimira Jurkića i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.

Veliko priznanje

− Ovo je veliko priznanje za naš mali teatar − ne krije zadovoljstvo Elvis Bošnjak, autor drame “Srce veće od ruku” i umjetnički voditelj Kazališta Playdrama. − Vrlo smo ponosni na to što smo u četiri godine postojanja, da tako kažem, proizveli komade koje je struka prepoznala kao kvalitetne i vrijedne nagrada. Osobito to ističem s obzirom na teške uvjete u kojima radimo i ovakvo priznanje doista dijelimo svi, od glumaca do tehničara koji se, svi zajedno, i srcem i rukama borimo za što veću kvalitetu onoga čemu smo posvećeni. Uostalom, ponosno ističem da nam je ovo treća vrijedna nagrada ove godine i držim da je to najbolji znak da, premda mali i relativno novi na sceni, idemo pravim putem. Nenad Srdelić nagrađen je kao najbolji glumac nagradom “Fabijan Šovagović” za ulogu Šefa u predstavi “Preobrazba” Franza Kafke u režiji Ivana Plazibata. Nikša Arčanin za svoje je tumačenje uloge Gregora Samse u istoj predstavi dobio nagradu “Ivo Fici” za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina. Nagradu “Fabijan Šovagović” dobila je i Anastasija Jankovska za ulogu Žene u predstavi “Srce veće od ruku” Elvisa Bošnjaka, u produkciji kazališta Playdrama.

Život piše priče

− Sretan sam − kazao nam je Nenad Srdelić. − Sretan i zadovoljan jer je ovo nagrada struke, ceha i jer mi glumci takve nagrade osobito cijenimo. Kad vam glumci dodijele ovakvu nagradu, onda vam kao glumcu to puno znači. Osim toga, bilo mi je veliko zadovoljstvo i nekako posebno biti u Vukovaru, Vinkovcima, Županji... Ti gradovi izazivaju kod mene emocionalni refleks. Konačno, nagrada se zove po Fabijanu Šovagoviću, a eto, ja sam nagradu Hrvatskoga glumišta dobio 1994., kad je nagradu za životno djelo upravo bio dobio Fabijan, a meni je to bila prva nagrada koju sam ikada dobio. Vidite, ponekad život piše neobične priče... Nagradom “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagrađen je Berislav Tomičić, a posebno priznanje “Mato Ergović” za glumačko ostvarenje pripalo je Jerku Marčiću. Nagrada za najbolji kazališni plakat dodijeljena je Vanji Cuculiću za plakat predstave “Push up 1-3”, zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella.


6000 posjetitelja

 U ocjenjivačkom sudu bili su glumci Anja Šovagović-Despot kao predsjednica, te Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić kao članovi. Predstave, koje je za Festival odabrala izbornica Perica Martinović, vidjelo je oko 6000 gledatelja, rekao je izvršni producent festivala Himza Nuhanović. Predstave Festivala glumca izvedene su u Iloku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Najavljen je i 21. festival glumca, čiji će grad domaćin iduće godine biti Vukovar.

Piše Eda VUJEVIĆ



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:50