StoryEditor
Kulturasplitski umjetnik predstavlja web-stranicu, novu izložbu i svoje skulpture

Trebotićeve skulpture na Splitskom ljetu

Piše PSD.
26. travnja 2011. - 10:51
Splitski umjetnik Matko Trebotić pokrenuo je svoju novu internetsku stranicu, uskoro otvara izložbu u Galeriji umjetnina, a u ljeto nam sprema i svoju prvu izložbu skulptura u okviru Splitskog ljeta.


Kao prvo, nova internetska stranica krenula je ovog tjedna na domeni www.trebotic.com, a na njoj se može pronaći dio njegova plodnog opusa u područjima slikarstva, teatra, kiparstva i prostornih instalacija, podijeljenih na “poglavlja”. Web-stranicu je kreirao Digital studio “Akvarij”, a dizajnirala ju je Ida Sinovčić.

Osim nove stranice, Trebotić će se početkom svibnja Splićanima prezentirati u Galeriji umjetnina i novom izložbom. Riječ je o četvrtoj izložbi u nizu ciklusa “Jedan na jedan”, na kojoj će uz Trebotića izlagati i Igor Rončević, zagrebački slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu.

Autor koncepta ovog zanimljivog ciklusa je Božo Majstorović, a predgovore su napisali Branka Brekalo i Ivica Župan.

Veliki dio djela koje će Trebotić izložiti u Galeriji umjetnina bit će prvi put izložen, odnosno posebno naslikan za ovu izložbu. − Većina slika koje će biti u Galeriji javnost još nije vidjela, tek je mali dio već bio izložen, i to na Adria Art Annaleu − rekao je Trebotić, koji je ovoga tjedna boravio i u Berlinu radi dogovora s tamošnjim Rotary Clubom o izložbi u njemačkoj metropoli.

Trebotić je samostalno i skupno izlagao u mnogim zemljama Europe i svijeta, a iduće godine mogao bi na listu svojih izložbi upisati i Sankt Peterburg.

Magični prostori

Konačno, krajem srpnja svjedočit ćemo novoj fazi u Trebotićevu stvaralaštvu − kiparskoj. Nakon brojnih prostornih instalacija, u okviru Splitskog ljeta prezentirat će se i prva njegova samostalna izložba skulptura u bronci. Izložba će biti u prostoru Meštrovićeva kašteleta, a poslije toga će se “preseliti” u Galeriju Forum u Zagrebu, te u muzeje u Vukovaru i Šibeniku.

Skulpture su apstraktnoga karaktera, izrađene od papira, ljepenke, žice i recikliranih otpadnih materijala koji su izliveni u bronci, a svaka od njih predstavlja jednu dimenziju ulaska i prolaska kroz prostor. Na mnogima od njih uočljiv je križ, zaštitni znak mnogih Trebotićevih likovnih djela.

− Radni naslov te izložbe je “Magični prostori”. Skulpture su izrađene od odbačenih materijala, gotovo sa smetišta, kojima je na ovaj način dan novi život i ostaju za vječnost. Na određeni način koketirao sam s tzv. nefunkcionalnom arhitekturom. Kroz te magične prostore, perforacije, može se prolaziti, gledati, kroz njih može prolaziti svjetlo ili mogu biti izvor svjetla kroz pukotine, bacati sjene... Važno će biti na toj izložbi postaviti izvore svjetla da bi skulpture mogle najbolje izraziti ono što predstavljaju − kazao je Trebotić.

Brončane skulpture za sada su malih formata, od 30 do 50 centimetara, no one su i model za eventualne velike skulpture. Trebotić dodaje da mu je potrebno naći nekog “dovoljno ludog” čovjeka koji bi investirao u izradu jedne skulpture velikog formata po predlošku ovih manjih. Međutim, kako tvrdi, ova je izložba tek rezultat entuzijazma u trenutku, a ne dulja faza.

− Ne namjeravam se više baviti skulpturom. Potreba za izražavanjem prostora inspirirala me je i zbog toga sam se upustio u taj pothvat. Volio bih da od malih formata nastanu veliki i nadam se da će izložba zainteresirati nekog investitora − zaključuje Trebotić.

Ana Jerković, foto: duje klarić / cropix


Izdvojeno