StoryEditor
KulturaMore naše plavo...

Sve je zvonilo od dječje čakavice u Jelsi

27. svibnja 2019. - 10:43

U sklopu dvomjesečnog programa brendirane bijaćke 28. ČAkavske večeri "More naše plavo ČA nan život daješ" kao završna manifestacija održan je 9. susret "Dica i ČAkavica" kojim je dodatno obogaćen Festival ČAkavice i fešta čakavske riči u Jelsi na otoku Hvaru.

Na 9. susretu nastupilo je oko 200 djece iz vrtića i škola, iz nekoliko gradova i mjesta Splitsko-dalmatinske županije: Hvara, Jelse, Staroga Grada, Vrbanja, Svirča, Kaštel Novog, Gomilice i Sućurca, Dugopolja te djeca iz splitskih škola "Trstenik" i "Lučac", a pripremilo ih je 30 mentorica.


Susret "Dica i ČAkavica" još je jedan od projekata koji je u cilju očuvanja i širenja čakavskog izričaja inicirala ravnateljica škole "Bijaći" u Kaštel Novom prof. Jadranka Šošić, koja je pozdravila sve nazočne na 9. susretu.

Zrelost poruka

U skladu s idejom da se ova zanimljiva manifestacija svake godine održi u drugom gradu ili mjestu, domaćin ovogodišnjeg susreta bio je Dječji vrtić "Jelsa" i ravnateljica Zvjezdana Čagalj koja je moderirala program te zahvalila idejnoj začetnici na originalnoj ideji i ustrajnosti u provođenju projekta koji okuplja brojnu djecu, učenike, mentore, ravnatelje i ljubitelje čakavice.


U skoro dvosatnom programu, mali i veliki sudionici izveli su niz recitacija i kratkih igrokaza na čakavici područja iz kojeg dolaze. Osim djece, u programu su nastupili i gosti: KUD "Jelsa" pod vodstvom Perice Mileta te Katarina Makjanić, mlada jelšanska čakavska pjesnikinja koja je ugodno iznenadila zrelošću i porukom svojih čakavskih stihova.


Svojim je nastupom sudionike i publiku dodatno razveselio Duško Mucalo, dugogodišnji prijatelj OŠ "Bijaći" koji je susret zaključio veselom pjesmom "Neka ljubav spaja nas". Nazočne je posebno pozdravio predstavnik Grada Kaštela Mate Barun, naglasivši da su svi ispunjeni ljepotom onoga što su vidjeli i doživjeli u izvedbama djece.


Pozvao je sve da sljedeće 2020. godine dođu u Kaštela, kolijevku čakavice, na 29. ČAkavsku večer i Kaštelanski festival ČAkavice i sudjeluju na 10. susretu "Dica i ČAkavica" kojemu će domaćin biti Osnovna škola kneza Trpimira u Kaštel Gomilici. Ujedno je prenio pozdrave i poziv dobrodošlice Zorana Blaževića, ravnatelja gomiličke škole, i Denisa Ivanovića, kaštelanskoga gradonačelnika.

Djeca recitiraju

I ovom su prigodom sudjelovala djeca iz Kaštela, koja su, kratkim nastupima, na pozornicu donijela duh kaštelanske čakavice. Ena, Fiona i Nataša, djevojčice iz sućuračkog vrtića izvele su "Svađu", a Nina i Cvita, učenice škole "Bijaći" recitacije "Brodi o"driva" i "Čekaj me more". Josip Bralić iz Kaštelanskog dječjeg kazališta Škatula recitirao je pjesme Maria Klaića "Arbun bokun" i "Bužica".


Luka Modrić, Marina Čmrlec, Mili Britvić, Fabjan Bedalov, Issa Rinčić i Ema Braškin, djeca iz škole kneza Trpimira, pod mentorstvom Ivone Bonacin, Jadranke Kovačević i Tamare Smokrović, predstavili su se "Rendesom", "Marom Krpašinkom", "Snigom u Splitu" i "Maslinom", što je najbolji uvod u domaćinstvo 10. susreta "Dica i ČAkavica".

U čarobnoj formuli hrvatskog jezika ČA-KAJ-ŠTO, "čakavski jazik" je govor Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, te je naša sveta dužnost činiti sve da ČA i dalje "slaje zvoni", naglasila je na kraju idejna začetnica raznolikih čakavskih aktivnosti Jadranka Šošić, što je popraćeno aplauzom mnogobrojnih posjetitelja u Svečanoj dvorani općinskog doma u Jelsi.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 22:12