StoryEditorOCM
Kulturato trebamo – to radimo

Splitski Dom mladih bit će predstavljen na 15. venecijanskom bijenalu arhitekture

26. svibnja 2016. - 21:05

Na 15. venecijanskom bijenalu arhitekture, koji će se otvoriti u subotu 28. svibnja, Hrvatsku će predstavljati splitski arhitekt Dinko Peračić i njegov autorski tim – Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj. Dinko Peračić i Miranda Veljačić suosnivači su i voditelji splitske Platforme 9,81, Emina Višnić ravnateljica je Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a Slaven Tolj ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Rad s kojim odlaze u Veneciju naslovljen je "we need it – we do it/to trebamo – to radimo" i aktualizira sadržajnu rekonstrukciju triju građevina. To su bivša tvornica "Jedinstvo" u Zagrebu, zgrada bivše tvornice "Rikard Benčić" u Rijeci te Dom mladih u Splitu, a tema ovogodišnjeg Bijenala je "Izvješća s bojišnice".

Samo da mraka ne bude

Glavni kustos Bijenala, čileanski arhitekt Alejandro Aravena, zahtijevao je prijedloge u kojima arhitektura sudjeluje u društvenim procesima i u njima ostvaruje pozitivne pomake za svoj društveni kontekst. Kao globalno najvažniju temu za svoju struku on postavlja pitanje što arhitekti mogu napraviti za zajednicu u okruženju koje je uglavnom podređeno privatnim interesima. Gdje je tu splitski Dom mladih, budući da je i arhitekt koji ga je projektirao, Frane Grgurević, umro ne dočekavši finalizaciju toga zdanja. Još bolje, da parafraziramo naziv hrvatskog projekta koji je otišao u Veneciju – do we need it?

– Kada god bih se susreo s arhitektom Grgurevićem, on bi spomenuo kako je dobro da se Dom koristi, da živi. To mu je bilo važno – kaže Dinko Peračić.

– Živio je vrlo blizu zgrade i vjerojatno mu ne bi bilo svejedno da je gleda kako prazna propada. Podržavao je što radimo da je unaprijedimo. Mislim da Dom ima budućnost. Teško će se netko usuditi reći kvalitetnim nezavisnim inicijativama koje traju i svim onim kulturnim procesima koji tek trebaju nastati da više nema prostora za njih. Dok je tako, mislim da će Dom biti potreban i da će se koristiti. Koristio se do sada u nikakvim uvjetima, zašto ne bi živio i dalje. Ako se to ipak dogodi, bit će to znak da smo ušli u neki vrlo mračan period. Jedna od prijetnji su i tehničke manjkavosti zgrade, njih treba što prije otkloniti – kaže Peračić.

– Mislim da je uloga Doma u kulturi grada Splita iznimna – smatra Peračić. – On je inkubator suvremene kulture i kreativne društvenosti. Možda je pretjerano, ali ipak vjerujem da tinejdžeri koji dio svojeg vremena provedu u kontekstu Doma mladih imaju kritički pogled na svijet oko sebe i manje vjeruju televiziji i nametnutim trendovima.

Gledano arhitektonski, Dom mladih je s jedne strane vrlo zanimljiv jer se događa sadržajna transformacija prostora, a s druge strane je u problemu. Nikada nije bilo novca ni političke volje da se naprave nužni zahvati na svim potrebnim sustavima, na dotrajalim fasadama i krovovima, na unaprjeđenju općeg dojma. Redovito smo se bavili samo golim stvaranjem minimalnih uvjeta za rad. Gledano s odmakom, radi se o izuzetnom potencijalu koji nestrpljivo tinja, uz malo kisika mogli bismo dobiti puno za kulturu grada – zaključuje arhitekt Dinko Peračić.

 

 


Troškovi
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske financira hrvatsku arhitektonsku "reprezentaciju" sa 760.000 kuna za projekt te sa 65.000 eura za ostale troškove. Najviše zapravo košta najam prostora u Arsenalima, 65.000 eura. Hrvatska je dobila prostor od 72 četvorna metra gdje će se postaviti eksponati, što će koštati oko 230.000 kuna, a oko 150.000 kuna potrošit će se za režijske troškove do 27. studenoga, koliko bijenale traje.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 18:48