StoryEditor
Kultura'prozak' za izgubljenu generaciju

Splitska spisateljica Luiza Bouharaoua na 'Bookvici' predstavlja nagrađenu knjigu 'Jesmo li to bili mi'  o zaglavljenima i izgubljenima između svakodnevice i snova

Piše J. Leskur
7. studenog 2019. - 14:25

Na prvoj ovosezonskoj književnoj večeri “Bookvice” večeras u 20.30 u splitskom klubu “Quasimodo” predstavit će se prvijenac mlade splitske autorice Luize Bouharaoue, knjiga priča “Jesmo li to bili mi”.

Zbirka objavljena u izdavačkoj kući Jesenski&Turk nagrađena je nagradom Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina. O knjizi će govoriti urednica i književnica Olja Savičević Ivančević, a razgovor će voditi Irena Delonga Nešić.

- Na prvoj ovosezonskoj književnoj večeri "Bookvice" večeras u 20.30 u splitskom klubu "Quasimodo" predstavit će se prvijenac mlade splitske autorice Luize Bouharaoue, knjiga priča ili kraći roman "Jesmo li to bili mi".

Zbirka objavljena u izdavačkoj kući Jesenski&Turk nagrađena je nagradom Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina. O knjizi će govoriti urednica i književnica Olja Savičević Ivančević, a razgovor će voditi Irena Delonga Nešić.

- Prva knjiga Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga priča i oda prijateljstvu - navela je Olja Savičević Ivančević.

- Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva na splitskim ulicama i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova, veže i pokreće velika žudnja za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče.

Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti, kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Iako će vam se činiti da ste u prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično, zaključuje Olja Savičević Ivančević. • j.l.

Skica za biografiju


Inače, Luiza Bouharaoua je rođena u Splitu, a živi u Zagrebu, gdje radi kao radnica u kulturi, prevoditeljica i spisateljica. Osnivačica je Udruge za promicanje književnosti i kulture Skribonauti. Priče su joj uvrštene u regionalni zbornik "Izvan koridora – najbolja kratka priča" i antologiju hrvatske mlade proze "Bez vrata, bez kucanja". Dobitnica je nagrade "Ulaznica" te nagrade "Prozak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 16:43