StoryEditor
KulturaRukopisi u grafičkoj umjetnosti

Splićanke osvojile Litvu sa ženskim grafikama

12. lipnja 2016. - 20:45
bruna_carev4-080616-horz

Skupnom izložbom "Rukopisi u grafičkoj umjetnosti" u glavnom gradu Litve, Vilniusu, do 25. lipnja predstavlja se Splitgraphic bijenale u Grafičkom centru Vilnius. Na izložbi se u Grafičkom centru Vilnius predstavlja 12 hrvatskih grafičkih umjetnica koje su izložile svojih 37 grafičkih listova. Kustosica ovoga međunarodnog nastupa je Marina Petit, a otvorenju je nazočio i hrvatski veleposlanik u Litvi Krešimir Kedmenec.

- Za ovogodišnju izložbu u Vilniusu odabrana su imena mlađe generacije hrvatskih grafičarki koje su sudjelovale na bijenalima - kaže kustosica Marina Petit. Odabir i koncept izložbe je fokusiran na suvremeni pristup grafičkom vizualnom jeziku izraženom kroz tradicionalne grafičke procese koji promišljaju grafičku umjetnost kao takvu, a također je i svojevrstan uvod u sljedeći Splitgraphic bijenale koji će se dogodine, po osmi put, održati u Splitu.

Slijepi tisak

Ideja izložbe je proizišla zapravo iz 3. Splitgraphic bijenala kada je tema glavne izložbe bila posvećena ženskim rukopisima u grafičkoj umjetnosti i kada je uspostavljena Nagrada za mlade umjetnike. Stoga i ne čudi da su u Vilniusu izloženi i radovi prošlogodišnjih dobitnica toga priznanja - Ivane Kevo, Danijele Šušak, Brune Carev i Tihane Dražić.

- Bio je plan da idemo u Litvu, ali je, nažalost, ponestalo novca jer je na kraju ispalo da Splitgraphic sam snosi sve troškove, bez ikakve potpore sa strane - kaže Danijela Šušak, mlada grafičarka koja je od lanjskog priznanja prionula poslu te uskoro u Zagrebu priređuje izložbu u Tiflološkom muzeju, jednom od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida.

- U Vilnius sam poslala nove radove, rađene upravo u takozvanom "slijepom tisku", budući da su slijepe i slabovidne osobe u fokusu moga umjetničkog i ljudskog interesa. 

Nemaju straha

Dakako, mlada umjetnica kao što je Danijela Šušak uz osnovnu grafičku umjetnost radi još puno drugih stvari - izrađuje suvenire, nakit, priprema priručnik, vodi radionice za djecu, a uskoro počinje raditi i u Ateljeu Lipovac u Sveučilišnoj galeriji.

- Velika je stvar kad vam radovi odu na međunarodnu izložbu - potvrđuje i Bruna Carev. Vrlo sam ponosna što su moji radovi, osim u Vilniusu, izloženi i u Belgiji i Poljskoj, a moram reći kako veliku zahvalnost, osim Marini Petit, dugujemo svi i našem profesoru Edvinu Dragičeviću koji je ostao s nama, svojim nekadašnjim studentima, u lijepom mentorskom odnosu i nakon studija.

Bruna Carev trenutačno stažira u splitskoj školi "Visoka", nada se za pola godine položiti stručni ispit, planira "spojiti" dva svoja interesa, umjetnost i rad s djecom... Mlade splitske umjetnice, ukratko, ne strahuju od budućnosti, uvjerene kako uspjeh ne može izostati ako čovjek radi posao koji voli.

Popis autorica čiji su radovi izloženi u Litvi​
Ana Vivoda, Letricija Linardić, Kristina Restović, Iva Šarić, Petra Kriletić, Mia Vučić, Daniela Šušak, Ivana Kevo, Tihana Dražić, Bruna Carev, Ivana Franke i Maja Zemunik-Mužinić.

item - id = 315696
related id = 0 -> 1133521
related id = 1 -> 1132635
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 15:26