StoryEditor
KulturaLICA NOVE DALMACIJE

Splićanin Juraj Lerotić niže uspjehe svojim filmom ‘Onda vidim Tanju’

Piše PSD.
10. srpnja 2013. - 11:18

Juraj Lerotić rođen je u Kielu (Njemačka), ali je osnovnu i srednju građevinsku školu završio u Splitu. Od formalnog obrazovanja, diplomirao je predškolski odgoj u Zadru, a poslije i filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Nikad nije radio kao teta u vrtiću, ali je režirao pregršt toga, mahom za televiziju, ali i izvan nje. Režirao je emisije u dječjem programu HTV-a (“Parlaonica”, “Razred”, “Ni da ni ne”), iznimno gledane emisije Roberta Knjaza (“Mjenjačnica”, “Koledžicom po svijetu”, “Slučajni turist”) i kratkometražne filmove prema vlastitim scenarijima: “Stup” (2002.), “12” (2004.).

Njegov srednjometražni film “Onda vidim Tanju” (2011.), u produkciji Hulahopa, kao da je probudio domaću publiku. Film o dvojici dječaka koji se nose s majčinom bolešću, ali i drugim problemima koje im donosi svakodnevica, nije formalna novost, posrijedi je sekvencija fotografija, ali u domaći film unio je prijeko potrebno osvježenje. Rekli bismo kako je to mali korak za svjetski film, ali baš iskorak za naš.

To su prepoznali i publika i žiriji. “Onda vidim Tanju” višestruko je nagrađivan (Grand Prix na Danima hrvatskog filma, Oktavijan – nagrada kritike, nagrada “Vedran Šamanović” koja se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu, Zlatna kolica 8. Zagreb Film Festivala).

Film je internacionalnu premijeru imao na renomiranom međunarodnom festivalu kratkog i srednjeg metra u Rotterdamu, a njemačko-francuski TV kanal ARTE otkupio ga je za televizijsko prikazivanje.

Treba reći kako je Juraj iznimno pedantan u svom poslu, glasine govore kako ne dopušta da mu se provuče kakav detalj kojim nije zadovoljan i kako se zbog toga ne libi testirati strpljenje produkcije. Tako, već nekoliko godina, pa i u ovom trenutku, radi na scenariju za novi film, ne želi reći ništa podrobnije jer ne voli govoriti o nedovršenim radovima.

- Cijeli proces nastanka filma, od traženja lokacija do finalne korekcije izmontirane slike, dugo traje i tu nema odustajanja, odnosno mogućnosti davanja otkaza, tako da volim razmisliti prije nego što se u nešto upustim, kaže on. Ali nema dvojbe kako ćemo o njemu uskoro opet na veliko govoriti.

jakov kosanović

ROĐEN: 13. svibnja 1978. BRAčNO STANJE: neoženjen STATUS: slobodni suradnik CREDO: Ustajati rano NAJVAŽNIJE: Da nemamo baš nekih velikih problema CILJ: Imati vremena vraćati se dužim putem kući SAVJET: Nije strašno ako ovaj put bude jako loše
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 21:49