Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Slikarstvoovo nam je ‘škola’

Učenici splitske Škole likovnih umjetnosti zajednički izložili zlatni kalašnjikov kao reakciju na glorifikaciju nasilja, od večeras u Splitu

Piše PSD.
11. ožujka 2020. - 12:10
Generacijski rad ‘Zlatno tele AR’Galerija Škola

Od večeras će se u Galeriji Škola u Splitu moći pogledati izložba “DAVI 3”. Zbog opsanosti od koronavirusa svečano otvaranje je otkazano.

DAVI je kratica od Društveno angažirane videoinstalacije, a autori su učenici odjela fotografski dizajner Škole likovnih umjetnosti Split. Videoradovi ili medijske instalacije maturanata nastali su kao rezultat radionica pod mentorstvom profesora i umjetnika Sandre Sterle, Tonija Meštrovića, Gilda Bavčevića, Gorana Čače, Ivana Perića i Hrvoja Zuanića.

Na trećem DAVI-ju, u partnerstvu s UMAS-om, vlastitim odgovorom na aktualne splitske probleme predstavljaju se Barbara Nadračić, Josipa Protić, Marko Samodol, Stella Roso i Vlatko Uljević.

“Inkubator” Barbare Nadračić jednokanalna je instalacija izložena u kontejneru za reciklažu plastike, “modernom bankomatu” i “nukleusu društvenog života”. Subjekt snimanja je nago žensko tijelo u položaju fetusa, okruženo plastičnim bocama i bombardirano deformiranim glasovima društva.

U jednokanalnoj videoinstalaciji “Blato - New York” Josipa Protić kontrastira pustoš i gradsku vrevu Blata na Korčuli i New Yorka. Jednokanalna videoinstalacija “Ljubav je na selu” Marka Samodola otkriva zapuštene i napuštene kuće, nigdje žive duše ni ljubavi.

Dvokanalna videoinstalacija “U četiri oka” Stelle Roso, najintimniji uradak u nizu, prati ljubav majke Zdenke prema kćerki Nikolini, oboljeloj od najtežeg oblika cerebralne paralize. Višekanalna videoinstalacija “Solastalgija” Vlatka Uljevića funkcionira i kao eksperimentalni film na temu titularnog osjećaja žalosti zbog prirodnih promjena koje utječu na našu okolinu.

“Zlatno tele” je najsmioniji i društveno najaktualniji komad izložbe DAVI 3 - proširena stvarnost u vidu zlatnog kalašnjikova koji lebdi iznad bijelog postamenta. “Zlatno tele” je antinasilna reakcija na glorifikaciju (nedavnog) nasilja iz naše zbilje.

- Mladi su i ove godine dali kreativnosti na volju i pronašli vlastitu “autorsku” slobodu da izraze mišljenje u vezi svijeta oko nas i neuralgičnih točaka društva, te ih interpretiraju pomirujući aktivizam i umjetnost. Svaki učenik pokazao je zrelo društveno (odabir angažirane teme) i filmsko promišljanje (poznavanje jezika filma), što je pretočio u video(instalaciju) - navodi kustos Marko Njegić o izložbi koja se može pogledati do 20. travnja. •

# ŠKOLA LIKOVNIH UMJETNOSTI SPLIT IZLOžBA#DAVI 3

Izdvojeno