StoryEditorOCM
SlikarstvoNakon dogovora

U Splitu se otvara jubilarni deseti Splitgraphic. Mjesto održavanja je ipak Gradska vijećnica. Obnova podignutog parketa odgođena je...

Piše Eda Vujević
4. listopada 2021. - 14:27

U utorak 5. listopada, u 19 sati, u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu bit će otvoren jubilarni, deseti Splitgraphic bijenale, jedina međunarodna likovna manifestacija koja se događa u Splitu.

U Staroj gradskoj vijećnici će, nakon što su organizatori bijenala postigli s Gradom dogovor da se popravak parketa koji se podigao nakon renoviranja cijele zgrade odgodi za mjesec dana - središnja izložba ostati otvorena do 5. studenoga.

image
Nagradu 'Robert Adam' posthumno će dobiti Masahiro Fukuda
SPLITGRAPHIC

Kao što smo već pisali, palača Vijećnice je ljetos obnovljena, ali se ubrzo parket podigao pa je privremeno "zakucan" čavlima, što je bilo rješenje "drži vodu dok izložbe odu", ali je bijenale postao upitan premda je još zimus najavljen i "amenovan" od strane Grada.

Ipak, u Staroj gradskoj vijećnici bit će izloženo 180 radova ukupno 54 umjetnika, a sve prema izboru ovogodišnjih kustosa, japanskog umjetnika Yoshia Imamure i belgijske povjesničarke umjetnosti i grafičarke Ingrid Ledent. Oni su priznati umjetnici, grafičari i pedagozi, ali i dobitnici Grand prixa na prošlim izdanjima splitskog bijenala s kojim su blisko povezani već čitav niz godina.

image
Nagradu 'Crveni Peristil' dobio je rad Magdalene Uchman 'Love'
SPLITTGRAPHIC

Yoshio Imamura pozvao je 24 suvremena ugledna međunarodna grafička umjetnika s naglaskom na selekciju vrhunskih japanskih majstora grafičke umjetnosti. Njegov izbor odražava njegove susrete i fascinacije s umjetnicima različitih grafičkih izričaja i kultura, jednako kao i međugeneracijski presjek recentne japanske grafike.

Ingrid Ledent, profesorica na akademijama u Antwerpenu i Šangaju, odabrala je 22 umjetnika iz svih dijelova svijeta. Ona je stavila u svom izboru naglasak na suvremenost vizualnog grafičkog jezika, kombinaciju klasičnih i digitalnih tehnika, grafičkim radovima koji su na rubu instalacija.

image
Rad dobitnika Grand prixa Krzysztofa Tomalskog 'Genesis for Astrophysicists VI-1'
SPLITGRAPHIC

Uz selekciju Imamure i Ledent, pošto se radi o jubilarnom, desetom izdanju, Pavo Majić, direktor Bijenala, i Marina Petit, koordinatorica programa, odlučili su izložiti grafike osam dobitnika nagrada dosadašnjih Splitgraphic bijenala. Među izabranim umjetnicima su izloženi grafički listovi Ivana Kožarića, kao posveta ovom velikom umjetniku hrvatske suvremene umjetnosti koji je bio dobitnik nagrade 2005. godine.

Deseti Splitgraphic odat će posebnu počast i velikom japanskom grafičaru Masahiru Fukudi, koji je preminuo ove godine. Fukuda je bio veliki prijatelj Splitgraphica, njegovi grafički listovi iz ciklusa "Love Relation-Split" obilježili su bijenale od 2003. godine, kada je svoje crvene amorfne oblike Dioklecijana i Priske posjeo na Peristil, a kasnije ih je prošetao po svim splitskim znamenitostima. Upravo zbog toga će i sljedeće, 11. izdanje Splitgraphic bijenala biti posvećena samo Masahiru Fukudi.

image
Poljski grafičar Krzysztof Tomalski ovogodišnji je dobitnik najvišeg priznanja Splitgraphic bijenala
SPLITGRAPHIC

Grand prix ide u Poljsku
Grand prix 10. Splitgraphic bijenala bit će dodijeljen poljskom grafičkom umjetniku Krzysztofu Tomalskom, dok će nagradu za doprinos grafičkoj umjetnosti dobiti finska umjetnica Annu Vertanen.
Nagrada 'Crveni Peristil' - jedina koja čuva uspomenu na znamenitu akciju splitskih umjetnika i studenata od 11. siječnja 1968. - ove godine bit će dodijeljena poljskoj grafičarki Magdaleni Uchman, a nagrada 'Robert Adam' posthumno je dodijeljena japanskome umjetniku Masahiru Fukudi, kojem će idući bijenale biti posvećen u cijelosti.
Nagrada 'Robert Adam' dodjeljuje se u spomen na škotskog arhitekta koji je 1757. posjetio Dioklecijanovu palaču kojom je bio fasciniran te potom izdao ilustrirano djelo 'Ruševine palače cara Dioklecijana u Splitu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2023 03:46