StoryEditor
Slikarstvodobre vibracije

Za kraj Splitskog ljeta: donedavno oronuli zid u Plinarskoj od danas krasi mural Ćurina, Duplančića i Svaguše, Šestan obećao svake godine po jedan

Piše Jasmina Parić Joško Šupić/hanza media
14. kolovoza 2020. - 15:33
Mural koji su na temelju ilustracije Alema Ćurina izradili umjetnici Luka Duplančić i Ivan Svaguša  Joško Šupić/hanza media

Na donedavno oronulom zidu ateljea HNK Split u Plinarskoj ulici naslikan je mural nastao na temelju ilustracije umjetnika Alema Ćurina koja je korištena za plakat 44. Splitskog ljeta 1998. godine. Mural je svečano prezentiran javnosti zadnjeg dana 66. Splitskog ljeta.

Svaki mural, rečeno je ovom prilikom, snažna je vizualna poruka promatraču. Ovaj oživljava sjećanje na čitav niz događaja iz novije splitske kulturne povijesti. Na muralu je tekst "Možda bi vam bolje bilo da niste tu" iz pjesme legendarnog glazbenika Jadrana Zlodre Gobba. Kako je naveo Davor Vuković iz splitskog HNK, tu je pjesmu Zlodre s bandom "Otprilike ovako" izvodio na sceni splitskog HNK 1982. godine, u sklopu predstave "Škola glume".

Mural su izradili umjetnici Luka Duplančić i Ivan Svaguša, koji su se, zajedno s Ćurinom, na njemu i potpisali.
Intendant splitskog HNK Srećko Šestan naglasio je kako je izradu murala inicirao, u ime udruge Građanska inicijativa, Vjeko Santrić iz propagande HNK Split.

Santrić je kazao kako se upravo uređuje pročelje kazališne zgrade, pa je bio dobar trenutak da se uredi i pročelje ateljea u kojemu su radionice. Dodao je kako je ovaj mural dokaz da se i u najtežim okolnostima uz dobru volju i energiju može nešto kvalitetno napraviti, a Šestan je zaključio da će ubuduće na kraju svakog Splitskog ljeta osvanuti barem jedan mural.
Glazbenu točku na otvaranju izvela je umjetnica Ane Paška, a potom je u obližnjem dvorištu iza kazališnih radionica održana i zadnja press konferencija Splitskog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2022 01:29