StoryEditor
SlikarstvoOni u koroni

Pogledajte kako su Tisja Kljaković Braić i još pet umjetnika reagirali na novo normalno na izložbi koja se u petak otvara u Galeriji ‘Galženica‘

Piše R.Kragić
28. siječnja 2021. - 15:53

U petak, 29. siječnja, u Noći muzeja, u Galeriji "Galženica" u Velikoj Gorici otvara se skupna izložba ''Nova normalnost: prostori svakodnevice''.

Izložba prikazuje šest serija radova domaćih autora na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život. Izlagači su ilustratori i ilustratorice Tisja Kljaković Braić, Hana Tintor  i Luka Vucić te fotografi Darije Petković, Boris Ščitar i Milan Šabić.

Tisja Kljaković Braić na izložbi se predstavlja serijom karikatura naziva ''Oni u koroni''. ''Oni'' kroz humor brode nedaće te ukazuju na važnost optimizma, veselja i zajedništva.

Serija ilustracija Hane Tintor naziva ''Prve stvari'' vizualizacija je malih i velikih radosti koje su njeni pratitelji na društvenim mrežama poželjeli učiniti nakon prvog lockdowna, a čije je odgovore ilustrirala.

Na snažni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu referiraju se ilustracije Luke Vucića naziva ''Usamljeni divovi'', nastale kombiniranjem fotografskih prikaza praznih zagrebačkih ulica i drugih javnih prostora te crteža.

Fotoesej Darija Petkovića naziva ''Otpusno pismo'' svojevrsni je bolnički dnevnik. Petković autobiografski bilježi svoj boravak na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', boreći se za vlastiti život s COVID-19 infekcijom i utjecajem bolesti na pluća.

VAŽNOST SOLIDARNOSTI, ZAJEDNIŠTVA I HUMANOSTI

Prozori i balkoni, kao ''međuprostori'' između sigurnosti unutarnjeg prostora doma i nesigurnosti vanjskog svijeta, temeljna su okosnica i odrednica dokumentarne fotografske serije ''Okviri'' splitskoga fotografa Milana Šabića.

Serija fotografija Borisa Ščitara ''Potres na Baniji'' dokumentarno je reportažni prikaz utjecaja razornih potresa u prosincu 2020. na ljudske živote, materijalnu imovinu, emocionalna i psihološka stanja ljudi, ali i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti.

-  Termin ''nova normalnost'' ustalio se u globalnom javnom diskursu. Društvena proizvodnja novih praksi svakodnevice (nošenje zaštitne maske, držanje preporučene fizičke distance, dezinficiranje ruku, predmeta i prostora, rad od kuće, online sastanci i druženja…) uvelike je (re)definirala naš društveni i kulturni habitus na mikro, mezo i makro razini.

Ovaj specifični društveni kontekst u Hrvatskoj je poprimio nove razmjere i dimenzije slijedom razornih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu u ožujku, a zatim i područje Petrinje, Siska, Gline i okolnih naselja u prosincu. Medije su preplavile postapokaliptične slike razrušenih gradova i naselja, stoga su radovi autora zastupljenih na izložbi na svojevrstan način (auto)refleksija ovih zbivanja.

Šest serija radova prikazanih na ovoj izložbi, svojevrsna su kronika vremena u kojem živimo, preslika društvene zbilje, vizualni narativ proživljenog iskustva. Njihovu likovnu slojevitost možemo iščitavati ne samo na razini vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata, već i na dokumentarno-povijesnoj te etnografsko-antropološkoj razini. One nas podsjećaju na društvenu ulogu pojedinca, na važnost praksi brižnosti, solidarnosti, zajedništva i humanosti, zapisala je kustosica i autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović. Izložba se može razgledati do 19. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 05:47