StoryEditorOCM
Slikarstvosalon galić

Na prvom međunarodnom likovnom projektu u Splitu od pandemije šest baskijskih grafičara od večeras izlaže u sklopu 9. Splitgraphic bijenala

16. rujna 2020. - 08:00

U sklopu 9. Splitgraphic bijenala koji se, ovaj put u izvanrednim okolnostima, odvijao tijekom prošle, a nastavlja se i ove godine, na skupnoj izložbi gostuje šest baskijskih umjetnika. Bit će to prvi međunarodni likovni projekt koji će se održati u Splitu od proglašenja pandemije korone.

Radovi Marte Barragán, Iñaki Elosua, Myriam Gesalaga, Jabiera Herrera, Edera Sáncheza i Alazne Zubizarreta bit će izloženi u Salonu Galić, gdje će gostovati od 16. rujna pod skupnim nazivom "Basquegraphia: Baskijska nova grafika". Izložba će biti otvorena u 19 sati, a rezultat je suradnje Splitgraphic bijenala i Fig Bilbao festivala, grafičke manifestacije koja se održava svake godine u baskijskom gradu Bilbau.

– Izložba predstavlja šest kod nas gotovo nepoznatih umjetnika. Njihov rad doprinosi redefiniranju tradicionalnog koncepta grafike. Oni čine grupu novih baskijskih grafičara koji odražavaju najnovije trendove diljem raznih radionica u Baskiji. Basquegraphia je prilika za stvaraoce u usponu da kontekstualiziraju grafiku na međunarodnoj umjetničkoj sceni – kaže Marina Petit, kustosica Splitgraphic bijenala.

image
Iñaki Elosua: 'Veze'

– Izložba spaja niz različitih projekata iz kojih se može iz prve ruke iščitati trenutna suvremena grafička scena u Baskiji, čiji je centar grad Bilbao. Izložba predstavlja umjetnike različitih grafičkih tehnika i tematika, ali autori pronalaze vezu kroz likovni jezik grafike, dijeleći procese istraživanja i stvaranja. Svi umjetnici imaju pozadinu i korijene u Baskiji. Kultura predaka i tisućljetni jezik vlastite kulture bitne su odrednice njihova rada. Ljudi koji su ujedinjeni sa svojom zemljom, tradicijom koju prenose u sadašnjost suvremenim grafičkim izražajem i umjetnošću –​ dodala je Petit.​

UZVRATNI GRAFIČKI POSJET

Kustosice iz Fig Bilbao festivala, Ana Giménez Orcajada i Olga Iradier Arce, odabrale su mlade umjetnice i umjetnike čiji je grafički opus spoj suvremenosti, klasičnih grafičkih tehnika, povijesti i tradicije Baskije koja se vidi kroz raznovrsnost njihovih stilova. Ideja izložbe bila je spojiti niz različitih likovnih pristupa grafičkom djelu iz kojih se može iz prve ruke iščitati trenutna suvremena grafička scena u Baskiji.

image
Grafika Marte Barragán

– Ovo je prvo sveobuhvatno predstavljanje suvremene španjolske, odnosno baskijske grafike na Splitgraphic bijenalu te se izložbom otvara uvid u grafički jezik i stvaralaštvo te regije, a pogotovo uzimajući u obzir njihov kulturno-povijesni identitet. Izložba predstavlja pregled jedne potpuno nove i dosad nepoznate grafičke scene na visokoj razini kvalitete i produktivnosti s različitom grafičkom estetikom i likovnim jezikom nego što smo dosad imali prilike izlagati na Splitgraphic bijenalu –​ dodala je Marina Petit.

Suradnju na međunarodnoj grafičkoj sceni Splitgraphic je započeo 2018. godine s organizacijom Fig Bilbao. Splitgraphic je tada izložio selekciju hrvatskih suvremenih grafičkih umjetnica. To su bile Ana Vivoda, Letricija Linardić, Nevenka Arbanas, Iva Čurić, Kristina Restović, Iva Šarić, Mia Vučić, Petra Kriletić, Bruna Carev i Danijela Šušak.

Sam Fig Bilbao ove godine održava se u studenome, u središtu pokrajine Baskije, na više od pet tisuća četvornih metara, u konferencijskoj dvorani Euskalduna u Bilbau, glavnom gradskom kongresnom centru, blizu muzeja Guggenheim i Muzeja primijenjenih umjetnosti.

Nastavljajući započetu suradnju voditelji Splitgraphic bijenala, Pavo Majić i Marina Petit, bili su dio međunarodnog žirija ove godine u njihovom programu za mlade nadolazeće grafičare, pod nazivom "Open Portfolio".
Splitgraphic ima iza sebe suradnje i sudjelovanje na međunarodnim bijenalima, trijenalima i konferencijama u Krakowu, Lodzu, Vilniusu, Guanlanu i mnogim drugima, a kroz suradnju s Fig Bilbaom zakoračio je u novu vrijednu grafičku avanturu, u suradnji i s HULU-om Split s kojim je predstojeća izložba četvrti zajednički projekt u Salonu Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 13:20