StoryEditor
Slikarstvocrna povijest

Izložba karikatura i slika Uroša Marovića na Peristilu točno 80 godina nakon njegove prve i jedine izložbe u Salonu Galić

Piše R.K.
13. siječnja 2021. - 08:09
Pozivnica za izložbu Uroša MarovićaProkultura split

 U srijedu, u 12 sati, u Kući jezika i kulture Peristil bit će otvorena izložba karikatura i slika "Uroš Marović 1912.-1944.".

Uroš Marović rođen je u Supetru. Odrastao u urbano-kulturnom ozračju te se i sam počeo baviti umjetnošću, slikarstvom. Prvu izložbu pod naslovom "Izložba karikatura" imao je 1940. u Salonu Galić, jednom od najvažnijih splitskih izložbenih prostora.

– Uroš Marović je umjetnik. Premda karikature dominiraju izložbom, umjetnički profil Uroša Marovića je mnogo izrazitiji kroz njegove akvarele i crteže. On pokazuje više nego sigurnu ruku jednog početnika. Svoju narativnu snagu u karikaturama prikazuje jednostavno i samopouzdano.

Figure, duhovito slikane jakim bojama, manirom dobrog portretiste i psihologa, služe i kao uvod da kroz njih uđe u socijalne probleme, čime obiluje umjetnost tog vremena. Bogati duševni život i dobar ukus prikazuje u crtežima i akvarelima, sve gledano toplim okom i rađeno mekom rukom jednog južnjaka – zapisao je u povodu izložbe u "Hrvatskom glasniku" likovni kritičar Lovro Damjanović.

Marovićev život naglo je prekinut 2. studenoga 1944. kada ga je partizanski prijeki sud zajedno s tridesetak splitskih građana osudio na smrt strijeljanjem.

Slučajnim otkrivanjem slikareva zanimljivog i obećavajućeg opusa te priče o tragično prekinutom životu, Prokultura Split predstavlja ga javnosti na osamdesetu godišnjicu njegove prve i posljednje izložbe, ovaj put u svom sjedištu Kući jezika i kulture Peristil.

Izložbu će otvoriti Nenad Nikolorić, poštujući sve preporuke. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 08:54