StoryEditor
Slikarstvood bukovca do opalić

Mali format za umjetnike, a veliki za Bol. Donacija 300 umjetnina Ivice Karninčića u Hrvatskoj čitaonici ostaje za generacije Boljana i gostiju

17. kolovoza 2020. - 13:40

Na prigodnoj svečanosti u Bolu na Braču, u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice, otvoren je stalni postav Galerije malih formata, darovatelja Ivice Karninčića Koloča. Vlasnik prostora i udomitelj je bolska Poljoprivredna zadruga, a prostor je uređen prema projektu arhitektonskog dvojca Petra Kozine i Nere Nejašmić Kozine.

Zbog epidemioloških razloga otvaranje je upriličeno na otvorenom prostoru na rivi, a novu galeriju došli su pozdraviti brojni Boljani, prijatelji Bola i turisti. Poslije galerije umjetnina "Branislava Deškovića" Koločev fundus umjetnina je druga značajna likovna kulturološka činjenica u Bolu.

Ivica Karninčić (85), prije istaknuti gospodarstvenik, darovao je svome mjestu oko 300 djela 260 autora iz područja slikarstva, skulpture, grafike, crteža, fotografije i novih medija, uključivši i bogatu likovnu biblioteku. U zbirci su zastupljeni najznačajniji majstori od Bukovca, Vidovića, Račkoga, Tartaglije, Šimunovića, Šebalja, Kaštelančića, Masle, Murtića, Ružića, do Šime Perića, Ivančića, Džamonje, Marije Ujević-Galetović, Dimitrijevića, Žuvele, Pulitike, Sokića, Novaka, Milana Pavića, Trebotića, Botterija Dinija, Ane Opalić i drugih. Autori su umjetnici koji su djelovali od kraja 19. stoljeća i početaka Hrvatske moderne do 2019. i kasnije.

image
Ivica Karninčić govori na otvaranju
Ivica radić

Darovatelj Karninčić već više od 60 godina sabire slike i kipove hrvatskih likovnih umjetnika. Zbog svoje ljubavi prema umjetnosti, u dvoru svoje obiteljske kuće u Bolu, počevši od 1996. godine, deset je godina uzastopce organizirao likovnu koloniju "LoBol", kojoj su hodočastili umjetnici iz cijele Hrvatske. Kroz njegov dvor je u tom vremenu prošlo 140 likovnih umjetnika i imena svih njih su uklesana u kamen dvora. Tako je Karninčić, a za Boljane Koloč, godine kolekcioniranja zaokružio darovnicom svome rodnom mjestu.

Sredozemna ekumena

Okupljenima na otvaranju preko videolinka obratio se Igor Zidić, koji je kazao da je Ivica Karninčić učinio nešto što se rijetko čini, nesebično i lijepo i za ljude i za probitak svoga Bola. On je shvatio da umjetnost traži svoj i svakome otvoren dom, razumio je da se slike i kipovi bolje "snalaze" u javnom prostoru nego u nekom privatnom "kantunu", da snažnije zrače posjetiteljima koje dovodi poštovanje, znatiželja i želja za znanjem. U Galeriji se, istaknuo je Zidić koji je u katalogu napisao i svoj kritički osvrt na zbirku, dominantnim poticajem ćuti Mediteran i raspoznaje sredozemna ekumena.

image
Ivica Karninčić kao i obično, okružen umjetnicima i strukom, Ivicom Jakšićem Pukom i dr. Joškom Belamarićem
Ivica radić

U prigodnom slovu Joško Belamarić, koji potpisuje postav izložbe, prisjetio se preminulog akademika Tonka Maroevića koji je bio vezan uz nastanak Galerije malih formata, a minutom šutnje odana je počast Maroeviću.

Galerija je za Joška Belamarića reprezentativni presjek hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, možda jedan od najboljih obrazaca gdje se može vidjeti kako je to usko, ali duboko korito hrvatske umjetnosti ostavilo traga na vrlo specifičnim umjetninama.

Galeriju malih formata proglasio je otvorenim Vinko Marinković Bumba, predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge koja je kao udomitelj i investitor značajna sredstva i puno ljubavi uložila u njezino podizanje.

Nazočnima se obratio i darovatelj Ivica Karninčić Koloč, koji je svima koji su pomogli otvaranju galerije iskreno zahvalio, kazavši da se osjeća ponosan i sretan. Najavio je da fundus galerije neće završiti na ovom broju, već će se nastaviti obogaćivati s novim umjetnicima i novim radovima.

item - id = 1038760
related id = 0 -> 1037884
related id = 1 -> 1035718
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 06:00