StoryEditor
Slikarstvoovo nam je ‘ŠKOLA‘

Kako je moguć suživot industrije i turizma, propituje sedam splitskih multimedijalnih umjetnika do 14. prosinca

20. studenog 2020. - 14:18
Gildo Bavčević KarepovacGalerija Škola

U splitskoj Galeriji Škola, u Ulici Fausta Vrančića 15, pokraj Umjetničke škole, otvara se multimedijalna izložba sedam splitskih umjetnika pod nazivom "Nulti krajolik".

Otvaranje izložbe, na kojoj su posjetitelji obavezni pridržavati se epidemioloških mjera: fizičke distance od dva metra te nošenja maski, zakazano je za 19 sati, a posjetitelji će je moći razgledati do 14. prosinca, i to ponedjeljkom i srijedom od 18 sati uz stručno vodstvo voditelja Galerije, Hrvoja Zuanića.

image
Čajanka 

U izložbi sudjeluju Petar Grimani, Gildo Bavčević, Marin Renić, Bruno Pavić, Nina Kamenjarin i Vice Tomasović. Kustos izložbe je Ivan Perić.

Izložba je nastavak na hibridni dokumentarni film "Nulti krajolik" redatelja Bruna Pavića koji je imao svjetsku premijeru na najvećem festivalu dokumentarnog filma u srednjoj i istočnoj Europi Ji.hlava film festivalu.

'NULTI KRAJOLIK'

'Nulti krajolik' je projekt koji spaja performans, film, videoinstalacije i ekološki aktivizam. U okolici drugog po redu najvećega hrvatskoga grada i velike turističke destinacije na Jadranu, nalaze se objekti koji izgledaju kao da pripadaju drugom načinu razmišljanja, oprečnog turizmu, koji je uzeo grad u svoje krilo. Kako je moguće da te dvije stvarnosti egizistiraju? Industrijski objekti i masovni turizam?

image
I ovaj rad može se vidjeti u Galeriji 'Škola'

U katalogu koji prati izložbu stoji:

"Radovi na izložbi demistificiraju razdoblje naše prošlosti, artikuliraju sadašnjost i progovaraju o budućnosti. Postavlja se pitanje o nama samima - jesmo li se spremni prilagoditi trenutačnoj situaciji i na koji način. Što nam je motiv? Kratkotrajna zarada dok uništavamo u rekordnom roku ono što se stoljećima stvaralo?

Ovaj projekt ne progovara samo o lokalnoj sredini, već prikazuje mentalnu sliku stanovništva koje trenutačno živi na ovim prostorima i o kojem ovisi budućnost naše još uvijek lijepe zemlje. Grad Split je sakrio industrijska postrojenja tablama apartmana i jednodnevnih izleta, ali industrijska stvarnost još je prisutna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:15