StoryEditorOCM
KulturaŠOKANTNA 'EUPHORIA'

Seks na eks i droga kao keks: odgledali smo prvu polovicu najnovije HBO-ove teen-serije 'Euforija' koju bi bi roditelji mogli zabraniti svojim tinejdžerima zbog neuvijena prikaza mladenačkog seksanja i drogiranja

22. lipnja 2019. - 17:30
Eupohria0

Koordinator za seks unajmljen je na snimanju HBO-ove serije "Euphoria" kako bi se glumci osjećali sigurno snimajući intimne scene. Ovo dođe kao nekakvo upozorenje potencijalnim gledateljima koja je serija posrijedi, "trigger warning" kakav je izdao njezin kreator Sam Levinson kao režiser filma "Assassination Nation", ali ne i ovdje.

Levinson računa da je ciljana publika "Euforije" vidjela "Naciju ubojica" i zna što otprilike može očekivati. "Euphoria" je na istoj valnoj duljini s Levinsonovim filmom, čak i (s)eksplicitnija i "šokantnija". Neizgovoreni "upozoravajući okidači" serije eksplodiraju grafičkim prikazima mladenačkog seksanja i drogiranja kakve televizija dosad nije vidjela, barem sudeći po prve četiri jednosatne epizode (od ukupno osam) koje smo dobili na recenzentski uvid.

Ova serija ruši granice, osobito kad se radi o tinejdžerskom žanru. "Sex Education" je, recimo, mala beba za ovu seriju. Scenama golotinje "Euforija" bi se mogla usporediti s "Igrom prijestolja", s time da sada seks upražnjuju stariji srednjoškolci, dakle maloljetnici, premda ih igraju glumci koji su punoljetni i prema američkom zakonu.

Ne sjećamo se da je "Game Of Thrones" imao ovoliko "dicks hanging out" scena. "Gole fotke su valuta ljubavi, ovo je 2019.", tvrdi ne uvijek pouzdana naratorica i glavni lik serije "Euphoria", 17-godišnja Rue (Zendaya, glumica koju gledamo u novim "Spider-Manima", daleko od dana kad je glumila u Disney "sitcomovima").

Rue ima jedno od najkreativnijih predstavljanja kad su likovi neke serije u pitanju. "Bila sam jednom sretna", pripovijeda Rue dok je gledamo kao fetus koji će svakog trena doći na svijet, sagledan iz njezine perspektive. Događa se to tri dana iza 11. rujna 2001., nakon što su se zrakoplovi zabili u newyorški World Trade Center (montažni rez na eksploziju jednog od njih uključen).

U toj tjeskobnoj, kaotičnoj post-9/11 Americi, gdje tinejdžeri poput nje traže eskapizam u seksu i drogi, "nudes" i napose "dick pics" su nešto najnormalnije. O "dick pics" će Rue, zajedno s najboljom novom prijateljicom, transrodnom djevojkom Jules (Hunter Schafer, prava trans-curaa), održati razredno predavanje gledateljima sa slikama na "slide" projektoru.

"Ovo izgleda uznemirujuće, ali svi gledaju porniće", sigurna je Rue koja tom izjavom zamrzava pomalo nasilni seks brucoša Chrisa (Algee Smith) i bujne maturantice Cassie (Sydney Sweeney) kojoj je ovaj, dobrano nagledan pornjavom, jače stisnuo vrat, sve kako bi skrenula pažnju na modernu zaluđenost pornografijom.

Serija je puna takvih režijskih/montažnih digresija i neuvijenih seks-scena koje su za neke glumce bile previše pa su, zbog nelagode, odustali od uloga. Nelagoda će vladati i s ove strane ekrana, moguće najprije među roditeljima koji će poželjeti zabraniti seriju svojim tinejdžerima.

Osobito kad vide scenu u kojoj Nateov (Jacob Elordi) otac Cal (Eric Dane, McSteamy iz "Uvoda u anatomiju") siluje Jules ili podzaplet u kojem sramežljiva punašnija maturantica Kat (Barbie Ferreira) doživljava seksualno otkriće i postaje hit na Pornhubu, gdje joj stariji muškarac s malim penisom plaća da ga ismijava.

"Euforija" ima potencijala postati "13 razloga zašto" (kontroverzna Netflixova serija o suicidima tinejdžera), samo zamijenite samoubojstva mladih za seks i drogu. Ova serija provocira izjavama poput "znam da to ne smijem reći, ali droga je na neki način cool".

Teško da je na snazi glamurizacija i romantizacija uzimanja narkotika s obzirom da se autorica izjave Rue predozirala i zamalo umrla (tad droga postaje "uncool"), makar Levinson i direktor fotografije Marcell Rev ("Bijeli bog", "Jupiterov mjesec") znaju posegnuti za čudesnim scenama sintetične neonske euforije i delirija, nerijetko opipljive senzualnosti, naročito kad su u kadru Rue i Jules koje bi mogle postati nešto više od prijateljica.

U jednoj sceni nadrogirana Rue će završiti na rotirajućem stropu kao da sanja "Inception" dok se oko nje cijela soba okreće. Užerežijski, "Euphoria" je jedan od najboljih novijih TV proizvoda, s mnoštvom rijetko viđenih scena, odnosno kamernih i montažnih rješenja, usporenih pokreta, zumova itd.

Čak i jednom animiranom seks-sekvencijom Katine "fan fikcije" s Harryjem Stilesom. Nadrealno dobri stil serije u sličnim scenama u jednu ruku olakšava njezin "in your face" realizam koji na mahove nije lagan za gledanje, a dolazi kao otriježnjenje od estetski povišenih scena. U drugu ruku je problem što je ponekad (vizualni) stil toliko dominantan.

Još se više to može reći za scene seksa koje ponekad izgledaju da su same sebi svrhom, da postoje više eksplicitnosti, a ne autentičnosti radi, tj. često su na tankoj granici (samo)svrhovitosti i znaju postati naporne u postizanju šoka pod svaku cijenu.

Pored predugačkih epizoda i zasad nejednako karakteriziranih/definiranih likova (uslojenošću prednjače Rue, Jules i Kim), to su rijetke mane "Euforije" koje odvraćaju pažnju kako ustvari gledamo dojmljivu i hrabru realističnu seriju o tome kako je biti tinejdžer u doba društvenih mreža, aplikacija i konstantnog dopisivanja.

Likovi u seriji pokušavaju zatomiti traume iz djetinstva i hrvaju se s ovisnosti, seksualnosti, boli, depresijom, gubitkom, ovim ili onim pritiscima. Svime što čini jedno odrastanje.

Osam epizoda, jedna tjedno

Prva epizoda "Euforije" je emitirana 17. lipnja, nakon čega, u standardnom HBO ritmu, ide po jedna svakog tjedna do posljednje osme. Zanimljivo, izvršni producenti serije su Drake i Future.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 03:47