StoryEditor
Kultura'GENIJALNE GLUMICE'

Sara Hribar, koredateljica 'Lade Kamenski', nagrađene na STFF-u: Domaći film drže žene

Piše Marko Njegić
17. listopada 2018. - 11:42
hribar9-101018

Kratki film "Od danas do sutra" Sare Hribar iz omnibusa "Zagrebačke priče 2" treba spakirati i poslati preporučeno na svjetske festivale. Zapisali smo to u Puli, krajem srpnja 2012. godine. Šest godina kasnije, Sara je napokon dogurala do dugometražnog debija koji je korežirala s Markom Šantićem.

Taj film, "Lada Kamenski", nakon pulske premijere zasluženo obilazi preporučeno svjetske festivale poput Montrala, a upravo je i osvojio nagradu Ivan Martinac na STFF-u. Čekanje na dugi metar se isplatilo, a Sara ionako vjeruje da je "sve pitanje vremena" i tajming joj se, s obzirom da nije pokušala ranije, "čini odličnim".

Zanimljivo, "kratki filmovi ne uplaćuju kredite", kaže u "Ladi Kamenski" redatelj koji priprema dugometražni i nonšalantno šalje taksi po glumicu na račun produkcije. Tim tragom pitamo Saru plaćaju li dugi filmovi kredite, odnosno isplati li se biti redatelj u Hrvatskoj.

- Neki kažu da može biti isplativo. Naročito kad se tome nadoda ljubav prema poslu. Što se tiče čiste i sirove ljubavi prema poslu, voljela bih šapnuti onima kojih se tiče da stvari nisu toliko jednostavne... valjda zato vrijede više – kaže Sara.  

Upravo zbog tog drukčijeg, metafilmskog odmaka, "Lada Kamenski" je jedan netipičan hrvatski film, nije drametina, što netko u jednoj sceni i kaže. Sara i Marko nisu znali da će "Lada" biti nešto sasvim drukčije, imali su "samo nadu". No, Sara "vjeruje u domaći film", "najviše u onaj koji dolazi", a voli ga "zbog ljudi, kolega".

S obzirom da su glumice u "Ladi Kamenskoj" ekvivalentne radnicama u tvornici, Sara je čula za pojedine reakcije iz glumačkog svijeta i "sretni smo što je iskrenost i istina probila barijeru".

- Još uvijek nismo sakupili sve dojmove koje je film ostavio. Izuzetno smo sretni i ponosni što smo u ogromnoj ponudi privukli pažnju malim i skromnim filmom koji se tiče svih nas – veli Sara koja smatra kako je Hrvatska na dobrom putu "Time's Up" pokreta i da domaći film drže žene, među ostalim glumice koje su "navikle da moraju biti genijalne".

Marko Šantić nam je rekao da je ostalo dokumentarnog materijala vezanog za tvornicu "Kamensko". Bi li Sara mašila toga i pretvorila taj materijal u cjelovečernji dokumentarac?

- Marko je jako čvrst režijski i moralni oslonac našega filma. Vjerujem da će biti onako kako on kaže. U idućem intervjuu ću vam reći zašto... genije!

O ocu Hrvoju

Vaš otac Hrvoje Hribar bio je na čelu HAVC-a. Kako gledate na to razdoblje tijekom kojeg ste se i teško razbolili, ali srećom uspjeli se oporaviti?
- Ne bih prostituirala vlastitu prošlost, naročito oko takvih delikatnih stvari.
Koliko vam je možda "laknulo" što otac više nije na čelu HAVC-a?

- Neobično mi je drago.

#SPLITFILMFESTIVAL

Izdvojeno