StoryEditor
Kulturaspušten zastor

S onog svijeta javio se Milorad Mile B., a sveti Petar obećao je da će Pričigin živjeti sve dok Hajduk ne osvoji dva prvenstva za redom

24. ožujka 2019. - 00:55

Spušten je zastor nad još jednim, dvanaestim plus jedan, 'Pričiginom', te su, i to postaje tradicija, 'odjavnu špicu' emitirali njegovi idejni začetnici Petar Filipić i Renato Baretić, potpomognuti ovom prigodom Nebojšom Lujanovićem i Viktorijom Šigorić Zorić, koji ponesoše glavninu organizacijskog tereta.

Odjava se zbila u subotu navečer u kavani hotela 'Bellevue', a tom se prigodom navedeni četverac, da sve bude pričiginaški, stavio u različite uloge te ispričao priče osobnog psihijatra jednog od organizatora, statističara, referenta za financije, policajca, osoba iz publike, voditelja konobe, knjigovođe, pisca iz Zagreba koji nikad nije nastupio na splitskom festivalu...

Za ovu prigodu s onog svijeta se javio i Milorad Mile B. koji se utjecao kod svetog Petra, a ovaj je, pak, obećao da će 'Pričigin' živjeti sve dok Hajduk ne osvoji dva prvenstva za redom.

Statističar je tako izračunao da se u Hrvatskoj godišnje organizira 112 raznih priredbi, od čega ih je 57 u Zagrebu. Među njima po posjećenosti 'Pričigin' je na prvom mjestu, tijekom njegova odvijanja dnevno ga prati 617 gledatelja, a njegove priredbe do sada je pratilo 33.700 gledatelja...

Valja spomenuti da treće mjesto zauzima 'Bookvica', a problem po 'Pričigin' je u tomu što Ministarstvo kulture ni iz bliza ni iz daleka ne prati spomenute brojke.

Referent za financije, osoba s čudnom diplomom s čudnog fakulteta, obrušio se na pričiginaše nazvavši ih urbanim udbašima koji predstavljaju potencijalnu jezgru građanskog neposluha, kojoj ne treba dati ni lipe. 'Neka ih financira njihova sljedba', zaključio je.

Pisca iz metropole, pak, smetra što se na 'Pričiginu' priča, a on bi rađe čitao odabrane ulomke iz svojih neobjavljenih djela, a uvjet za dolazak mu je i avionska karta...

Osobe iz publike požališe se kako strahuju da će početi naplaćivat ulaznice i da im je prostor premali, a problem negrijanog prostora rješavaju višeslojnom odjećom na sebi... Naravno, poruka na kraju je: 'Vidimo se dogodine'.

U prvom dijelu današnjeg programa, potpomognut moderatorom Krunom Lokotarom, uz egidu, 'Spiking u gostima', nastupio je Domagoj Jakopić Ribafish, prepričavajući epizode sa svojih bjelosvjetskih putovanja i domaćih ljubavnih jada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 08:05