StoryEditor
Kulturaizbor druge gimnazije

Rosie Kugli, književnica za mlade i odrasle, u ponedjeljak u GKMM-u na tribini za srednjoškolce

Piše R.K.
7. listopada 2019. - 10:10

U prvoj tribini novoga ciklusa "Pisci pod povećalom – tribina za srednjoškolce" u ponedjeljak u 17 sati u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića predstavit će se zagrebačka spisateljica Rozina (Rosie) Kugli.

Riječ je o autorici bogate bibliografije koja uključuje i edukativne knjige o hrvatskim vrhunskim sportašima poput Janice Kostelić.

U ženskom časopisu "Ženska posla" Rosie Kugli lansirala je antiljubić "Moderna bajka" koji je promoviran u Muzeju prekinutih veza, a postao je sinonim romana neočekivanog i drugačijeg kraja. Pobijedila je na nagradnom natječaju koji je organizirao "Algoritam" i "Grazija", a na temu suvremena žena u suvremenom svijetu. U istoimenom časopisu objavljivala je članke na temu muško-ženskih odnosa, kao i nekoliko članaka o anoreksiji i bulimiji.

Povremeno piše za "EKO REVIJU”. Njena priča "Kad ti život donese limune, ti zatraži tekilu i sol…” pobijedila je u nagradnom natječaju između 800 pristiglih priča iz svih krajeva svijeta i objavljena je u knjizi "Recepti za sreću”.

Dobitnica je nagrade "Stjepko Težak" za najbolju kratku ljubavnu priču "Moje drago serce"…

U knjigama za tinejdžere Rosie Kugli ne ustručava se progovarati o temama u kojima se otkrivaju problemi mladih, poput nasilja, droge, alkohola, gubitka ideala, morala i obiteljskih vrijednosti. Na tragu hit romana "Nisam ti rekla", koji je osvojio prestižnu nagradu Grigor Vitez za najbolji književni tekst za mlade,  i romana "Hod po rubu", nositelja i zaštitnog znaka javnozdravstvene kampanje "Nije cool biti bully", romanom "Dvije crte plavo" ponovno se dotiče teme o kojoj se premalo govori, a prilično je aktualna među tinejdžerima.

Književnicu, koju su sami odabrali, ugostit će učenici II. Gimnazije u Splitu, s profesoricom hrvatskoga jezika i književnosti Magdalenom Mrčelom. Učenici će sami moderirati večer, a ulaz je slobodan.

 

 

 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 18:25