StoryEditor

Rijeka: Gruzijac David Doisahvili režira ‘Život lude’

Piše PSD.
17. siječnja 2011. - 11:45

Dok se na pozornici HNK Ivana pl. Zajca glumci ogledaju u kostimima, popravljaju detalje i traže intervencije kostimografa i scenografa Giorgija Lapiashvilija, gruzijski redatelj David Doisahvili potpuno mirno promatra zbivanja, tek tu i tamo dobaci neku primjedbu ne pokazujući ni najmanji znak nestrpljivosti.

Posao na pripremi predstave “Život lude“ prema tekstovima oca japanske novele Ryunosuka Akutagawe, priveden je kraju i još samo preostaje rješavanje manjih tehničkih problema.

Tjedan dana prije premijere koju prate velika očekivanja publike, posao je gotov. Riječani pamte njegovog “Macbetha“ s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena ovjenčanog s devet nagrada pa se nadaju vrhunskom umjetničkom događaju.

“Ne brinem se ni najmanje. Sve smo obavili na vrijeme, glumci su izvrsni i bit će dobro“, uvjeren je redatelj koji u svojoj zemlji uživa veliki ugled još od prvog postavljanja iste predstave, prije 17 godina.

Akutagawa se u svoje četiri kratke priče bavi velikim pitanjima smisla života, samoće i potrebe za užitkom. Istražuje mračne strane ljudske prirode pod utjecajem halucinacija, nervoze i straha da je naslijedio majčinu mentalnu bolest. Sedam različitih likova govori o smislu, postojanju nade i vjerovanju u čuda.

“Volim japansku književnost, a Akutagawin rad upoznao sam još kao student jer su tek tada njegovi radovi prevedeni u Gruziji. U SSSR-u to nije bilo dopušteno. Shvatio sam da je to najbolje što sam ikada u životu pročitao i poželio sam ih dramatizirati. Bilo je teže nego što sam očekivao, ali mi je drago da sam se u to upustio“, kaže Doisahvili.

U 39. godini života opet se vraća istoj temi.

“Sada je sve drugačije, odrastao sam i imam više iskustva. Obožavam taj spoj Istoka i Zapada. Priče su mu kao basne, a volim i japansku estetiku koje kod Akutagawe ima baš koliko treba.“

Iako bi za desetak godina mogao napraviti i treću verziju jer bi se nakupilo još znanja o životu, redatelj tvrdi da se više neće vraćati Akutagawi.

“Mislim da sam s njim završio. Nekada sam razmišljao o postavljanju ‘Rašomona’. Dok sam bio mlađi bio sam uvjeren da je to lako, ali sada više nemam snage“, uvjeren je Doisahvili.

Akutagawa je postao planetarno poznat tek kada je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih režisera u povijesti kinematografije Akira Kurosawa maestralno ekranizirao njegovu priču “U grmlju“. Film je nazvao “Rašomon“ prema naslovu zbirke novela, a čim je završeno premijerno prikazivanje, 1950. godine, i film i obojica autora postigli su svjetsku slavu.

ivančica celevska, foto: tea cimaš / cropix

Ekipa

U subotu, 22. siječnja, na sceni će se pojaviti glumci Damir Orlić, Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Andreja Blagojević, Edita Karađole i Igor Kovač. Autorski tim čine scenograf i kostimograf Giorgi Lapiashvili, koreograf Konstantin Purtseladze i autor glazbe Nikoloz Memanishvili.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 01:46