StoryEditor
Kulturaklapa “subrenum” i simfonijski orkestar izveli nesvakidašnji koncert

Revolucionarni spoj klape i orkestra u Revelinu

Piše PSD.
2. svibnja 2011. - 10:21

Nesvakidašnjim koncertom pod nazivom “Godišta skladom opjevana” u Revelinu je, u društvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra, klapa “Subrenum” iz Župe dubrovačke počela obilježavanje dvadesete obljetnice svojeg postojanja i djelovanja.


Zajedničkom izvedbom popularnih skladbi iz klapskog repertoara “Subrenum” i dubrovački simfoničari, pod ravanjem Ildousa Galioulline, pokazali su sve mogućnosti prepletanja klapskog i orkestralnog izričaja.

Sjajno osmišljen koncert počeo je s “Himnom sv. Vlaha”, nastavio se starijim skladbama iz klapskog programa, među kojima su “Dubrovnik spava” i “Zbogom ostaj”, do onih novijih kao što su “Kantano vrime”, za koju je “Subrenum” lani osvojio i prvu nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda i publike na Večeri novih skladbi, u sklopu omiškog Festivala dalmatinskih klapa. Skladbe nastale na stihove domaćih tekstopisaca, koje su se te večeri u Revelinu mogle čuti, uglazbio je i aranžirao dugogodišnji voditelj klape “Subrenum” te ujedno član Dubrovačkog simfonijskog orkestra i idejni začetnik cjelokupnog projekta Krešimir Magdić.

- Ovo je uistinu zanimljivo iskustvo i zapravo revoulucionaran glazbeni projekt, jer nije uobičajeno da orkestar izvodi dalmatinski melos. Trebalo je naći pravu mjeru u orkestraciji klapskih napjeva, a kako je klapa sama po sebi tiša od orkestra, posebna je pozornost bila posvećena tome da orkestar ne zaguši njezin ton - kazao je umjetnički voditelj višestruko nagrađivane klape “Subrenum” Krešimir Magdić.

Dodao je kako su sveukupne pripreme za taj jedinstveni projekt trajale godinu dana, s obzirom da je pola godine trajao rad na orkestraciji, a isto je toliko vremena trebalo za uvježbavanje.

- Izuzetno mi je drago da je publika prepoznala i tako dobro prihvatila ovaj zanimljivi glazbeni spoj - istaknuo je prvi tenor “Subrenuma” Miho Žitković i izrazio zadovoljstvo što su tom fuzijom klapa i orkestar postigli potpuno novu glazbenu dimenziju.

Vrhunac večeri bila je ponovna izvedba skladbi “Ako sada spavaš” i “Tako sam vidila majku”, kojim su slavljenici digli na noge publiku okupljenu te večeri u tvrđavi “Revelin”.

Anet Franić

Izdvojeno

29. svibanj 2020 13:16