StoryEditor
KulturaNOVINAR, PISAC I FILMOFIL

Renato Baretić danas u 'Kinoteci' bira film umjesto Đele: Volim ponovo gledati filmove koji me 'stresu', a 'Kumovi' to naprave svaki put!

29. svibnja 2018. - 16:56
renato_baretic3-250518

Do prije dva mjeseca u “Kinoteci“ smo gledali “Osmog povjerenika“, film snimljen prema romanu Renata Baretića. Ovog utorka na istom mjestu gledat ćemo samog Baretića. Cijenjeni pisac i novinar održat će govor u “Kinoteci“ i predstaviti svoj izbor u programu “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“, nakon čega slijedi projekcija njegovog filmskog favorita.

Koliki je Renato Baretić filmofil na ljestvici od 1 do 10?

- Hm, ako bismo pravim filmofilima s pravom nazvali Vas, ili moje prijatelje Juricu Pavičića i Vladu Ercegovića, onda sam ja negdje nisko, tako, oko četvorke ili možda petice. A uzmemo li u obzir cjelokupnu populaciju, vjerojatno sam između sedam i osam.

Volite li, kao pisac, ekranizacije romana? Favoriti?

- Iskreno, nisam siguran da znam koji su sve filmovi koje volim snimljeni prema književnim djelima. A među onima za koje znam, favoriti su mi "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Strogo kontrolirani vlakovi", "Vatromet taštine", "Amadeus", "Istrebljivač", "Misery" i, naravno, prva dva "Kuma".

“Kuma“ ste gledali 15-ak puta. Je li to film koji ste najviše gledali?

- Pa, mislim da čak ni svoj omiljeni "Mediterraneo", ni "Amarcord", niti "Cabaret" i "Praznik u Rimu" zajedno, nisam ponovo gledao onoliko puta kao prva dva "Kuma". Plus, još i trećega, evo, neku večer na televiziji, peti put. Volim ponovo gledati filmove koji me emocionalno "stresu", a moji "Kumovi" to bez problema naprave svaki put. Otkako sam temeljito zapamtio fabulu, rado se uvlačim se u neke sporedne likove, razmišljam gdje su dok ih nema u kadru i što bi napravili da ipak jesu... "Cabaret" sam gledao šest-sedam puta u zadnjih 40-ak godina i kanim još toliko, jer to je po meni najbolji film svih vremena, veći i od "Građanina Kanea", "Casablance" i "Prohujalo s vihorom". Jedini film koji me je emocionalno totalno razvalio, ali skroz, toliko jako da ga se nikad više nisam usudio nanovo pogledati, iako bih volio, jest "Život je lijep". Mislim da sam plakao dobrih kvarat ure nakon zadnje scene...

Koji su vam još filmovi “neprepričljivo dobri“ poput “Kumova“?

- Većinu sam već ih maločas spomenuo, vrijedi im svakako pridodati "Cabirijine noći" i "Sedam". I barem tri naslova meni beskrajno dragog Woodyja Allena. I najmanje dva Jarmuscheva.

Je li vaš izbor umjesto Đele takav film? Možete li prepričati njegovu dobrotu da ne otkrijete o kojem je naslovu riječ? I zašto baš taj film ovog utorka?

- To je jedna od onih priča gdje se gotovo u potpunosti možete poistovjetiti s protagonistom i navijate za njega, iako je zapravo negativac. S druge strane, navijate i za policajca koji za njim traga. I dragi su vam obojica, premda nijednome ne biste htjeli biti u koži... A zašto baš taj ovog utorka? Ne znam za utorak, ili bilo koji drugi dan u tjednu, kad ovaj film ne bi bio aktualan. Dapače, danas je - barem iz moje privatne mizantropske perspektive - aktualniji nego prije 25 godina, kad je premijerno prikazan.

Koji su vam još filmovi bili u igri za odabir?

- Mimo svih dosad spomenutih, bili su tu još i svevremenski "Brianov život", zatim "Pakleni val", "Plačljiva igra" i "Rt straha". Ali, nisam ih stigao ni spomenuti, Vlado Ercegović se odmah zapalio za ovaj koji će nam i prikazati, jer i njemu je vrlo drag, pa smo brzo i lako zaključili razgovor.

Mislite li da bi netko mogao “Osmog povjerenika“ odabrati jednog dana u “Kinoteci“ umjesto Đele?

- Pa, ne bi to uopće bio loš izbor, dapače, jako volim taj film. Ali, dajmo vremenu vremena.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:16