StoryEditor
Kulturado 26. travnja u aMfiteatru i galeriji doma mladih, prvi put u gradu pod marjanom

Radikalni slovenski performeri nastupaju u Splitu

Piše PSD.
25. travnja 2011. - 18:29

Jedna od najradikalnijih i najvažnijih slovenskih i europskih performerskih skupina prvi put gostuje u Splitu sa serijom performansa te videoretrospektivom, do 26. travnja u 20 sati, u Multimedijalnom kulturnom centru Split, Savska bb.

Kombinacija live performansa i videoretrospektive pod nazivom Via Nova via MKC Split sastoji se od dvaju događaja koji posjetitelju pružaju cjelovito iskustvo rada Via Negative: iskustvo performansa uživo i kompletnu videoretrospektivu njihovih radova od 2002.-2008.

Via Negativa je međunarodni projekt suvremenih izvedbenih umjetnosti sa sjedištem u Ljubljani od 2002. godine.

“Tim se odnosom bavimo kao složenim protokom motrišta, očekivanja, prosudbi, zaključaka, prepoznavanja, stereotipa, zabluda, predrasuda, trpeljivosti ili netrpeljivosti, znanja ili neznanja; sve to izaziva različite emocionalne, racionalne ili iracionalne odgovore. Bavimo se zbiljskom nazočnošću pa zato komunikaciju pretpostavljamo estetici, a motrišta umijeću. Osjećamo se najstvarnije kada naiđemo na nešto što se više ne može racionalizirati, kada se više ne moramo praviti da razumijemo nešto što ne razumijemo. Radimo kao kolektiv u kojemu se svaki pojedinac pred gledateljem bori za vlastiti smisao, razumom, tijelom, maštom, vještinom i energijom”, stoji u press-materijalu Via Negative.

r. k.

#VIANEGATIVA

Izdvojeno