StoryEditor
Kulturahumor bez granica

Radi katalonske hit-komedije ne treba putovati u Barcelonu, dovoljno je od četvrtka poći u HNK Split na komediju 'Laponija', koja nasmijava i glumce na probama

Piše Jasmina Parić
10. prosinca 2019. - 11:15

Premijera komedije “Laponija”, koja je na programu 12. prosinca u HNK Split, na Sceni 55, već je ranije najavljena na klizalištu u trgovačkom centru Mall of Split, a sada je o njoj opsežnije progovorio autorski tim pred zgradom HNK, na Poljani Tina Ujevića.

Predstavu “Laponija” katalonskih dramatičara Cristine Clemente i Marca Angeleta, koja je svoju svjetsku premijeru imala u veljači 2019. u Barceloni, gdje je trenutno veliki hit, režira Nenni Delmestre, a u njoj igra glumački kvartet: Monika Vuco Carev, Siniša Novković, Nikša Arčanin i Zorana Kačić Čatipović.

Okosnica priče je susret dvaju ogranaka iste obitelji, dalmatinske i finske, za Božić, u Laponiji.

– Dalmatinci su u izvornom tekstu bili Katalonci, ali izabrala sam ovu dramu upravo stoga što je način života u Barceloni i Splitu, odnosno Dalmaciji vrlo sličan. Prilikom adaptacije teksta bile su potrebne male intervencije, a najviše smo se bavili jezičnom prilagodbom. Žanrovski, ovo je drama koja otvara ozbiljna intimna i društvena pitanja te komedija temeljena na razlikama kulture i mentaliteta. Moj zadatak bio je stvoriti jedinstveno tkivo od tih elemenata; inače, komad je pisan tako da se može režirati i kao prava lakrdija i teška drametina, ali, uz pomoć mlade glumačke ekipe držim da sam našla pravu mjeru – rekla je redateljica.

Dodala je da je predstava, premda ne sadrži “prvoloptaški” humor, toliko smiješna da su se glumci na probama svaki čas sami sebi smijali i zbog toga smo morali raditi stanke. Stoga vjeruje da će se atmosfera s pokusa prenijeti i na publiku.

Scenu je osmislila Lina Vengoechea, koja potpisuje i kostimografiju i glazbu. Ta scena, kaže Nenni Delmestre, ima realne i metaforičke elemente, a inspirirana je kućama u kojoj su mala djeca osvojila gotovo sav prostor, zatrpala ga svojim stvarima i igračkama i zbog toga često zna izbiti obiteljski rat.

Sestre Splićanke tumače Monika Vuco Carev i Zorana Kačić Čatipović. Prva živi u Splitu i bavi se dosadnim, zatupljujućim poslom pa vjeruje da je uz Božić potrebno i malo magije, čarolije i povratka u djetinjstvo. Druga, koja živi u Finskoj, menadžerica je u Nokiji i ne dijeli njezina uvjerenja. Splitski muž, Siniša Novković, profesor je i donekle papučar, a Finac, kojega igra Nikša Arčanin, ponešto je zagonetan čovjek koji govori hrvatskim standardom naučenim s hrvatske televizije, uz dalmatinske izraze koje je čuo od žene.

Kako je ovom prilikom pojašnjeno, do sukoba će doći oko pitanja trebaju li djeca vjerovati u Djeda Mraza ili ne – i to baš u njegovoj “domovini”. Ovo pitanje otvorit će i brojna druga, od načina života do odgoja djece, a isplivat će i stare, neriješene obiteljske napetosti i tajne.

– Karte idu odlično, polovica izvedbi “Laponije” već je rasprodana i mislim da će deviza ove sezone biti “Hit za hitom” – kazala je ravnateljica Drame Jelena Bosančić.

Pred zgradu kazališta, na Poljani Tina Ujevića postavljena je golema jabuka, kako ravnateljica kaže, još malo hiperrealizma i čarolije. Jabuke su i jedan od božićnih simbola, njima su se kitile kuće prije kupovnih kuglica, a intendant Srećko Šestan sjeća se kako su se djeci u jabuku utiskivale kovanice na Sv. Stjepana.

Jabuka pred teatrom inače je dio scenografije iz predstave “Kontra progresa”, koju je prije nekoliko godina također režirala Nenni Delmestre.•

 

#LAPONIJA HNK SPLIT PREDSTVAVA

Izdvojeno