StoryEditor
Kulturahumor bez granica

Radi katalonske hit-komedije ne treba putovati u Barcelonu, dovoljno je od četvrtka poći u HNK Split na komediju 'Laponija', koja nasmijava i glumce na probama

10. prosinca 2019. - 11:15

Premijera komedije “Laponija”, koja je na programu 12. prosinca u HNK Split, na Sceni 55, već je ranije najavljena na klizalištu u trgovačkom centru Mall of Split, a sada je o njoj opsežnije progovorio autorski tim pred zgradom HNK, na Poljani Tina Ujevića.

Predstavu “Laponija” katalonskih dramatičara Cristine Clemente i Marca Angeleta, koja je svoju svjetsku premijeru imala u veljači 2019. u Barceloni, gdje je trenutno veliki hit, režira Nenni Delmestre, a u njoj igra glumački kvartet: Monika Vuco Carev, Siniša Novković, Nikša Arčanin i Zorana Kačić Čatipović.

Okosnica priče je susret dvaju ogranaka iste obitelji, dalmatinske i finske, za Božić, u Laponiji.

– Dalmatinci su u izvornom tekstu bili Katalonci, ali izabrala sam ovu dramu upravo stoga što je način života u Barceloni i Splitu, odnosno Dalmaciji vrlo sličan. Prilikom adaptacije teksta bile su potrebne male intervencije, a najviše smo se bavili jezičnom prilagodbom. Žanrovski, ovo je drama koja otvara ozbiljna intimna i društvena pitanja te komedija temeljena na razlikama kulture i mentaliteta. Moj zadatak bio je stvoriti jedinstveno tkivo od tih elemenata; inače, komad je pisan tako da se može režirati i kao prava lakrdija i teška drametina, ali, uz pomoć mlade glumačke ekipe držim da sam našla pravu mjeru – rekla je redateljica.

Dodala je da je predstava, premda ne sadrži “prvoloptaški” humor, toliko smiješna da su se glumci na probama svaki čas sami sebi smijali i zbog toga smo morali raditi stanke. Stoga vjeruje da će se atmosfera s pokusa prenijeti i na publiku.

Scenu je osmislila Lina Vengoechea, koja potpisuje i kostimografiju i glazbu. Ta scena, kaže Nenni Delmestre, ima realne i metaforičke elemente, a inspirirana je kućama u kojoj su mala djeca osvojila gotovo sav prostor, zatrpala ga svojim stvarima i igračkama i zbog toga često zna izbiti obiteljski rat.

Sestre Splićanke tumače Monika Vuco Carev i Zorana Kačić Čatipović. Prva živi u Splitu i bavi se dosadnim, zatupljujućim poslom pa vjeruje da je uz Božić potrebno i malo magije, čarolije i povratka u djetinjstvo. Druga, koja živi u Finskoj, menadžerica je u Nokiji i ne dijeli njezina uvjerenja. Splitski muž, Siniša Novković, profesor je i donekle papučar, a Finac, kojega igra Nikša Arčanin, ponešto je zagonetan čovjek koji govori hrvatskim standardom naučenim s hrvatske televizije, uz dalmatinske izraze koje je čuo od žene.

Kako je ovom prilikom pojašnjeno, do sukoba će doći oko pitanja trebaju li djeca vjerovati u Djeda Mraza ili ne – i to baš u njegovoj “domovini”. Ovo pitanje otvorit će i brojna druga, od načina života do odgoja djece, a isplivat će i stare, neriješene obiteljske napetosti i tajne.

– Karte idu odlično, polovica izvedbi “Laponije” već je rasprodana i mislim da će deviza ove sezone biti “Hit za hitom” – kazala je ravnateljica Drame Jelena Bosančić.

Pred zgradu kazališta, na Poljani Tina Ujevića postavljena je golema jabuka, kako ravnateljica kaže, još malo hiperrealizma i čarolije. Jabuke su i jedan od božićnih simbola, njima su se kitile kuće prije kupovnih kuglica, a intendant Srećko Šestan sjeća se kako su se djeci u jabuku utiskivale kovanice na Sv. Stjepana.

Jabuka pred teatrom inače je dio scenografije iz predstave “Kontra progresa”, koju je prije nekoliko godina također režirala Nenni Delmestre.•

 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 06:39