StoryEditorOCM
Kulturatriler F. Garyja Graya

Prosječna sadistička parada: Građanin opasnih namjera

Piše PSD.
14. prosinca 2009. - 00:11

Film “Građanin opasnih namjera” je lakomislen i prilično sadistički raspoložen triler, u kojemu Jamie Foxx i Gerard Butler povremeno zaustavljaju prizore krvoprolića kako bi vodili bremenite debate o pravu, pravičnosti i moralu. Naime, Butlerov lik, obiteljski čovjek kojemu su žena i kćerkica ubijene u pljački, osjeća kako ga je sustav iznevjerio kad jedan od lopova dobiva simboličnu kaznu u zamjenu za svjedočenje protiv drugog lopova, osuđenog na smrt.

Foxxov lik je pragmatični tužitelj koji drži kako sustav možda i jest nesavršen, ali ipak funkcionira. Iz ove premise “Građanin opasnih namjera” izdaleka sugerira kako je riječ o filmu koji ima što kazati. Istina je, međutim, da F. Gary Gray ima više pokazati. Protagonisti hodaju po filmu s ozbiljnim licem, ali stvar uopće nije tako trezvena kakvom bi htjela biti. Proizvoljno je postavljena situacija mačke i miša između dva naizgled pametna tipa, koji se naganjaju preko cijelog niza nemogućih pretpostavki.

Jedna od njih je da se Butlerov lik vraća 10 godina nakon svoje tragedije, rješava se ubojica svoje obitelji na inventivan, koliko i okrutan način, a usput uspijeva podijeliti i lekciju koju će sustav osjetiti na vlastitoj koži.

Krvavi nauk

”Neke se stvari moraju naučiti u krvi”, kaže u jednoj od svojih replika naslovni akter. To je iskustveni uvid, koji je, saznat ćemo, stekao kao taktičar i inovator vojne industrije. Zato i uspijeva, želi nas uvjeriti koncept filma, doslovce eliminirati korumpirani juridički mehanizam. Poubijati odvjetnike, državne tužitelje i suce, i to sa svojeg kreveta u samici.

Zamisao da provedbeni aparat zakona gine hametice u orkestraciji jednog zatvorenika čudna je barem koliko i mogućnost da tog zatvorenika s pištoljem goni sam državni tužitelj, koji će mu na koncu i presuditi. Skratimo priču, film je glup, izgleda kao plod pretenzije da se triler prosječne ideje podvuče kao ozbiljan naslov. Odnosno, kao socijalno pronicav film koji ima što reći o tome kako “sudovi puštaju zločince”, premda funkcionira na razini ulične fascinacije akcijom protiv aparata i autoriteta. Takva parada idejno svodi više štete nego koristi.

jakov kosanović

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 20:58