StoryEditor
KulturaKreativno razmišljanje uz igru

Projekt za sve male Splićane: poznati umjetnici ujedinili su se kako bi s djecom pripremili predstavu kakvu još nismo imali priliku gledati

Piše Jasenka Leskur-Staničić
22. rujna 2017. - 19:09

U Beton kinu Multimedijalnog kulturnog centra 29. rujna s početkom u 20 sati na programu je plesno-multimedijalni projekt za djecu "Normanologija – točka, crta, trokut i tako u krug". Projekt se bazira na interdisciplinarnosti više umjetničkih formi - suvremenog plesa i scenskog pokreta, glazbene dramaturgije, procesne drame i novih medija, a inspiriran je glazbenim videouracima pionira videoanimacije Normana McLarena iz 1940. godine – "Točka" i "Crta". Realiziraju ga voditeljice i mlade polaznice plesne grupe studija "Kinkin" zajedno s cijelim timom kazališnih umjetnika.

Interdisciplinarno djelo "Normanologija – točka, crta, trokut pa tako u krug" uz pomoć interaktivne scenografije djeci približava čin stvaranja i kretanja kroz prostor i vrijeme uz pomoć geometrijskih pojmova i oblika. Scenografiju čini umjetnička instalacija "Točka" umjetnice Vane Gaćina, zajedno sa senzorima radi stvaranja sinkroniciteta pokreta, zvuka i svjetla.

Ideju i koncept potpisuje Nela Sisarić, kao i režiju i koreografiju zajedno s Kristinom Lovrić, dramsku radnju za predstavu zajedno s voditeljicama studija kreirale su glumice GKM Mia Vladović i Vanda Boban Jurišić, dok je autor glazbe Hrvoje Cokarić. Kokreatorice ovog interdisciplinarnog djela su Irma Duilo, Maris Jerković, Eva Jelavić Šako, Zara Kovačević, Filomena Ban, Jana Orlandini, Domina Ančić, Eva Sumić i Marta Krstulović Opara. Trailer projekta radi Dragan Đokić iz "Studija Baranda".


Bez robovanja formi

- Ova mala umjetnička prezentacija s djecom - za djecu autorski je rad više umjetnika i suradnika koji su se vodili sinkronicitetom kao konceptom kod izlaganja vlastitih ideja i njihovog slaganja u jedinstvenu cjelinu – kaže Nela Sisarić. - Nismo robovali ni jednoj rigidnoj formi ili tekstu kod stvaranja djela, ali poštujući zakone "izgradnje" ova prezentacija sadrži dramske elemente dječje priče "Dobro drvo" Sheila Silvesteina.

U toj priči drvo je nesebično jednom dječaku nudilo svoje jabuke, grane i deblo te se brinulo za njegove potrebe, a nama je to bio dramski predložak kroz koji smo se istodobno brinuli o obnavljanju naše kreativne energije koja je nepresušan oblik stvaranja dobrih djela. Simbolično možemo reći da dobro stablo iz priče živi i dalje u mladim izvođačicama i njihovim kreacijama na sceni.

U procesu eksperimentiranja sa senzorima i elektromagnetizmom, istraživali smo stanje fizičke i mentalne budnosti kod djece, a moram priznati i nama voditeljicama bilo je to jako zanimljivo. Za tu malu školu elektronike zaslužna je naša scenografkinja Vana Gaćina, a tijekom lanjske radionice smo s djecom imali prilike istraživati magnetsko polje, utjecaj vode kao vodiča na njega, interakciju senzora sa svjetlom i solarnim ćelijama i u tome smo pronalazili inspiraciju za ovogodišnju plesnu etidu "Normanologije" – veli Sisarić.Studio za igru, pokret i ples Kinkin omogućava djeci i mladim Splićanima obrazovanje koje se temelji na interdisciplinarnom podučavanju, pojasnit će Sisarić. Naime, digitalni razvoj i vizualna komunikacija je važan segment u recepciji i percepciji nove publike, koji utječe i mijenja obrasce ponašanja budući da mlada publika ima drugačije gledateljske navike, koje se razvijaju s novim tehnologijama.

Sudjelujući u projektu "Normanologija", najmlađi gledatelji i izvođači stječu iskustvo sudjelovanja u kolektivnom spoznajnom pomaku o utjecaju novih medija na ljudsko razmišljanje i tjelesni izričaj te razvijaju kreativno razmišljanje kroz igru.

Nakon izvedbe u trajanju od 30 minuta u Beton kinu, mladi gledatelji moći će sudjelovati u interaktivnoj instalaciji "Točka", zajedno s polaznicima Studija KINKIN.

 


Studio za igru, pokret i ples Kinkin omogućava djeci i mladim Splićanima obrazovanje koje se temelji na interdisciplinarnom podučavanju, pojašnjava Sisarić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 18:04