StoryEditor
KulturaNaša fina parlatina

Pričigin počinje uz malo 'ladne bevande'; Milu Kekina ugostit će Ivica Ivanišević

19. ožujka 2019. - 09:00

U gradu u kojem, i kad je kruha manjkalo, nikad nije falilo parlatine, parlat će se naveliko i idućih pet dana, ali ne onako, bez veze, nego sa smislom, čvrsto pozicioniranim likovima, zapletom i efektnom poantom, koja mami na smijeh i aplauz, jer ako toga ne bude, džaba cijeli posao.


Večeras, naime, po 13. put počinje "Pričigin", splitski festival pričanja priča, koji će se protegnuti sve do subote. Evo i programa te jedinstvene smotre usmene književnosti:


Prvi dan je u utorak, 19. ožujka. Festival će u amfieatru Doma mladih, u 18.30, otvoriti duhovni otac "Pričigina" Petar Filipić, uz asistenciju organizatora i moderatora Nebojše Lujanovića.

Na istom mjestu u 19 sati na teren će istrčati zadarsko-dubrovačko-splitske literarne snage Staša Aras, Luiza Bouharauoa, Monika Herceg, Korana Serdarević i Nora Verde, uz moderatorsku pripomoć Vedrane Bibić, starog Mosora ćeri. Zadani okvir im je "Nesreća nikad ne dolazi sama (pravilo br. 13)".


U nastavku, u 21 sat, moderator Ivica Ivanišević ugostit će Milu Kekina, a ime njegova benda je mediteranizirano pa će se za ovu prigodu zvati "Ladna bevanda".

Paraobavještajno podzemlje

U srijedu, drugog dana programa, u 19 sati, na redu su "priče iz paraobavještajnog podzemlja", s radnim naslovom "Mene ako se sete", a pričat će ih svima znani Boris Dežulović, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Jurica Pavičić, Boris Rašeta i Ante Tomić.

Moderator programa je Nebojša Lujanović. U 21 sat, pak, u kavani hotela "Bellevue", naturalizirani Dalmatinac Renato Baretić bacit će spiku sa zvjezdoznancem Koradom Kolarevićem.

Tema su mitovi i legende o zvijezdama.


Trećeg dana, u četvrtak, 21. ožujka, na redu je erotska večer, okvir priča je "Bez predigre (konkrevetne priče)".

Program, koji u Domu mladih počinje u 19 sati, moderira Marijo Glavaš, a pripovjedač i pripovjedačice su Zoran Ferić, Doris Pandžić, Tanja Radmilo, Mislava Zuppa Rašić i Mima Simić.

U 21 sat na istom mjestu pričat će PR-ovci o svom služenju prve osobe u državi, a u toj ulozi naći će se Mladen Blažević, Emir Imamović Pirke, Damir Nikšić, Dejan Tiago Stanković i Josip Vujčić. Program će moderirati Kruno Lokotar.


U petak, predzadnji dan festivala, prvi dio programa, početak u 19 sati, namijenjen je stripu, moderirat će ga Vladimir Šagadin, a govorit će Štef Bartolić, Sonja Gašperov, Esad Ribić, Josip Sršen i Marko Šunjić, a u "Bellevua" u 21 sat gostuje stand-up komičar Peđa Bajović.

Spiking u gostima

Zadnji dan "Pričigina" ima svoju matineju, te će u 11 sati u Gradskom kazalištu mladih na zavičajnom jeziku priče pričati djeca izabrana na "Pričiginovu" dječjem natječaju.

Voditeljica je Željka Alajbeg. U 18 sati naziv programa je "Spiking u gostima", narator je Domagoj Jakopić Ribafish, a moderator Kruno Lokotar.


"Prvih trinaest je najteže – Priča o Pričiginu" ide, također u kavani "Bellevuea", u 19.30, a, odjavljujući festival, ćakulicu će baciti Renato Baretić i Petar Filipić.


Ulaznice za čitav program se, kao i obično, ne naplaćuju, a zbog očekivanog interesa publike preporuka je doći mrvu ranije, kako bi se uhvatilo mjesto za bolje vidjeti i čuti.

Kako bi se poslije moglo pričati o tomu. Jer, tako to ide s usmenom književnošću.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 23:24