StoryEditor
Kulturavesele 60-te

Premijera u splitskom HNK: 'Balet o mladosti' oduševio publiku, donosimo atmosferu s odlične plesne predstave

Piše Jasmina Parić
1. lipnja 2019. - 01:09

Baletni ansambl splitskoh HNK izveo je u petak navečer zadnju premijeru ove sezone, plesnu predstavu "Balet o mladosti" u koreograffiji Igora Kirova i u dramaturgiji Gorana Golovka.

Uz stare hitove, šlagere i šansone popularne na plesnjacima prije pedesetak godina, našlo se na sceni tridesetak izvođača koji su dočarali svevremenske karaktere i odnose. Haljine i frizure promijenile su se od tada - premda se svako malo ponovno vraćaju u modu - promijenio se glazbeni ukus i oblici druženja, ali koreograf i dramaturg stavili su naglasak upravo na detalje koji se uporno ponavljaju u svakoj generaciji.

Mladost je lijepa i svježa ali neumjerena, žestoka a katkad i bešćutna; emocije u tom životnom dobu nalikuju na oluju iza koje neminovno stiže zatišje. Parovi se iscrpjuju u raspravama, svađaju se i mire, izjeda ih ljubomora brzo planu i brzo opraštaju. Fatalne djevojke poput padobranki pojave se niotkud,ostanu kratko, izazovu nemir i nestaju.Strah od samoće i odbacivanja je jak. Zagrljaji su zato još jači.

Sve ove situacije smještene su u "Baletu o mladosti" u prostor nekog davnog, zaboravljenog plesnjaka a popularne melodije povezane su priču o životu i ljubavi.

U mutnom, crvenkastom svjetlu koje daje ugođaj sna i sjećanja, na sceni s šankom i nekoliko stolova, splitski su plesači dočarali vesele šezdesete. U solima, duetima i grupnim scenama bilo je elemenata suvremenog plesa, tanga, twista, ali i klasičnih baletnih figura. Dramaturg nije propustio ubaciti i nekoliko zbodnih gegova, a mnogi izvođači demonstirirali su, upravo u trenucima kada nisu plesali, zavidnu glumačku vještinu.

Publika je bila, malo je reći oduševljena. Već na polovici predstave stala je ritmičkim pljeskanjem pratiti plesne brojeve aplauz je bio zavidan, a ansabl i autorski tim više puta su pzvani na poklon.

Kostime je osmislila Sonja Obradović, oblikovatelj svjetla je Branimir Bokan a oblikovatelj tona Petar Ivanišević.
Bez sumnje su u HNK Split ovom predstavom pogodili ukus i želje publike koja se opustila i uživala bez obzira na dob - u gledalištu je bilo onih koji tek proživljavaju burno razdoblje svoje mladosti do onih koji se još uvijek prisjećaju svojih plesnjaka.

U "Baletu o mladosti" nastupili su Sanja Bikić, Nikol Marčić, Sanja Dimache, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Ajla Kadrić, Snježana Radica, Maja Lončar, Eva Karpilovska, Nozomi Miura, Hyejin Kim, Jaclyn Ann Higgins, Minori Nakayama, Anastasija Boiko, Ivan Boiko, Remus Dimache, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupzhanov, Francesco Pio De Benedictis, Daniel Hoek, Daniel Erchov Zayas, Silviu Tanase, Aaron Kok, Branko Sarić, Igor Gluškov i Eugen Dobrescu.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:16