StoryEditor

Praizvedba na muzičkom biennalu: Balet koji leti u ‘Air’

Piše PSD.
15. travnja 2011. - 22:39
Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u suradnji s Muzičkim Biennaleom Zagreb, praizvest će u nedjelju 17. travnja, u 19.30 sati suvremeno glazbeno-scensko djelo “Air”.

Riječ je o djelu hrvatskog skladatelja Krešimira Seletkovića s koreografijom etabliranog europskog koreografa Martina Müllera, uz svjetlo Jordana Tuinmana te scenografijom i kostimografijom Eduarda Hermansa. Balet će nastupiti uz izvođenje glazbe Cantus ansambla i pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša, umjetničkog voditelja MBZ-a.

Godinu dana rada

- “Air” je nastao na prijedlog Berislava Šipuša, koji me pitao bi li pisao balet u suradnji s koreografom Martinom Müllerom. Sama ideja o stvaranju baleta toliko me zaokupila da je to razmišljanje rezultiralo nastankom “Aira”, koji koncem ovoga tjedna ima premijeru – kazao nam je Krešimir Seletković, skladatelj i umjetnički savjetnik MBZ-a.

Djelo je nastajalo oko godinu dana, a rad je započeo susretom s koreografom na koncertu ansambla Cantus u Zagrebu. Ideja o nazivu i konceptu baleta potekla je od Martina Müllera i u osnovi je apstraktna prezentacija slavljenja zraka, dodaje Seletković.

Balet je podijeljen na prolog i 13 scena, a svaka scena je usko vezana za scene iz života. Simbolika svake scene i atmosfera koja opisuje određeno stanje vrlo je intenzivna. Da ne nabrajam sve, spomenut ću samo neke: Stvaranje, Potraga, Strast, Ljutnja... – navodi Selektović.

U predstavi nastupaju Pavla Mikolavčić, Olja Jovanović Zurovac, Milka Hribar Bartolović, Mirna Sporiš, Yuka Ebihara, Rieka Suzuki, Ksenija Krutova, George Stanciu, Azamat Nabiullin, Dan Rus, Ovidiu Muscalu, Eugen Dobrescu, Edgar Castillo i drugi.

- Publika može od ovog baleta očekivati prije svega jedan neuobičajeni pristup. Pritom mislim već na samu tematiku baleta i realizaciju glazbe koja kombinira elektroničke elemente s klasičnim zvukom. Plesači baleta HNK i glazbenici Cantus ansambla pod vodstvom Berislava Šipuša pokazali su se kao izvrstan spoj vrijedan svake pažnje – kazao je Seletković.

Velika koprodukcija

Inače, program 26. Muzičkog Biennalea Zagreb sastoji se od nekoliko razina - Svjetskih dana nove glazbe koji su implementirani u festival, te pet novih glazbeno-scenskih djela koja su ostvarena u koprodukcijama s kazalištima u Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Splitu i Zagrebu.

S obzirom na to da MBZ slavi 50. godina postojanja, na festivalu su zastupljene skladbe skladatelja koji su u prethodnim izdanjima festivala sudjelovali kao osnivači i članovi programskih odbora.

Uz njih, predstavljena su i neka od antologijskih djela 20. stoljeća kako hrvatske, tako i svjetske glazbene povijesti. Uz navedeno, tu su izložbe i glazbene instalacije, gostovanja, koncerti studenata glazbe i još mnoštvo toga što se krije u okviru četrdesetak koncerata koji se održavaju tijekom deset dana – zaključuje Seletković.

ana jerković

Izdvojeno