StoryEditor
Kultura'BH90210'

Povratnici s 'Beverly Hillsa': stara ekipa se okupila nakon dugo vremena i ponovno pokrenula jednu od najpopularnijih serija 90-ih

Piše Marko Njegić
22. kolovoza 2019. - 21:05
BH90210

"Daj, ne misliš valjda ozbiljno", zavare od smijeha zvijezde televizijske serije "Beverly Hills 90210" Jason Priestley, Bryan Austin Green, Ian Ziering i Gabrielle Carteris kad im Tori Spelling u društvu kolegice Jennie Garth predloži ideju za "reboot" njihove TV uspješnice.

"Posljednje što želim jest odjenuti opet 'Peach Pit' uniformu", doda Priestley u drugoj epizodi serije "BH90210" koja je "reboot" starog "Beverly Hillsa 90210". Kužite "bazu"? "BH90210" je samoironična "meta" serija, otprilike kao što je bio prošlogodišnji "Van Johnson" s Van Dammeom u glavnoj ulozi koji je odlično počeo, ali se do kraja pogubio u metatekstualnosti i skrenuo prema "trashu".

Dakle, Priestley i ekipa, poput Van Dammea, igraju približno sami sebe - glumce koji su glumili u jednoj od najpopularnijih serija devedesetih, uz pojedine preinake u odnosu na stvarnost. Spelling u šestodijelnoj seriji, recimo, muku muči s novcima i zato snima reality show sa suprugom (Ivan Sergei iz "Jack i Jill").

Priestley je redatelj koji se trudi uspjeti u svijetu nezavisnih filmova. Garth prolazi kroz razvod i kćer joj želi postati glumica. Ziering, pak, u jednoj sceni drži plakatić "Sharknada", filmskog "trash" serijala s kojim se pokupao odmaknuti od uloge Stevea Sandersa, a čiji je zasad posljednji dio snimio prošle godine.

Gdje je kontroverzna i problematiča Shannen Doherty (lik Brende Walsh), pitate se? Zasad je svedena na javljanja preko "live streaminga". Ukratko, nikome - osim možda nje - ne cvjetaju ruže i zato će pristati na resetiranje serije u eri kad su "reebootovi" postali tražena roba i na TV-u, ne samo u kinima.

Svi žele vidjeti "reunion" stare ekipe tog-i-tog filma ili serije, a "beverlyhillsovci" se okupljaju za proslavu 30. godišnjice njihova TV hita u Las Vegasu i tad će Spelling dobiti ideju za "reboot", nakon što ugleda jednu nekadašnju epizodu na televiziji.

"Možda je povratak jedini način da krenemo naprijed", smatra Tori u seriji koja je prilagođena današnjici pa tako Carteris ističe kako Andrea Zuckerman u devedesetima nije smjela dotaknuti crnog dečka i traži diverzitet u novoj seriji, konkretno da njezin lik propituje svoju (lezbijsku) seksualnost.

Serija "BH90210" radi gorkoslatku "meta" inverziju "reboota", ne bježeći od autoironije. To je jedini način da se "Beverly Hills" prilagodi ciničnim modernim vremenima. Današnji svijet ne bi (is)trpio nekadašnju nepatvorenu melodramsko-sapuničastu poetiku tinejdžerske serije.

Stoga, "BH90210" se morao adaptirati današnjici, ali isto ponajprije tipuje na fanove odrasle zajedno s glumcima, pa tek onda nove generacije serijofila koji traže novi fiks. Zato epizode izlaze svakih sedam dana (dosad dostupne dvije, treća i četvrta od 21. i 28. kolovoza) i nisu servirane odjednom za "bingewatching".

Konačno, zato i glumci trpe šale na svoj račun. Tumač "zlatnog dečka" Amerike Brandona Walsha (Priestley) bit će opisan kao "pin up boy" za napaljene tinejdžerice. Muški dio ekipe očekuje da će tijekom nalaska dominirati "girl drama". A jedan tip će reći Garth da izgleda "puno starije" od lika koji je utjelovila u seriji (Kelly Taylor).

Konačno, Spelling i Garth zaključuju da "90210" treba "facelift", tj. zatezanje lica kojem su se već podvrgnule neke od njegovih zvijezda. Naravno, iznalazi se mjesta za lijepu posvetu (pred kraj prve epizode) pokojnom Lukeu Perryju koji je igrao Dylana McKaya.

"Za našeg prijatelja Lukea", nostalgično nazdravlja ekipa. Nostalgija je pokretač nove serije, kad se Tori sjeti pjesme na koju se mazila s Bryanom, odnosno to su radili njihovi likovi (Donna Martin, David Silver), a na početku druge epizode, usred Garthičina sna zasvira Roxette s "Listen To Your heart".

"Zaboravila sam koliko volim što smo zajedno", iskrena je Tori. Ipak, nije sve u nostalgiji. Ima nečega i u ozbiljnijem suočavanju sa stvarnošću i propitivanju iste, što "BH90210" dodatno čini "meta" serijom unutar serije gdje život oponaša umjetnost i obratno, a magli se granica između "onscreen" i "offscreen" persona glumaca.

"Ljudi misle da sam Kelly", čudi se Garth. Glumci se pitaju kako su ovdje završili i gdje bi im životi bili da nisu snimili "Beverly Hills", no opet, sigurno su devedestih mislili da će zauvijek biti slavni i vječno zajedno, kao i njihovi fanovi. Takvi ozbiljniji momenti čine seriju više nego zanimljivim novim prilogom starom "Beverly Hillsu".

Nova serija je prilično obećavajuće počela i uspijeva pronaći balans između "aw" i "awkard", ali pitanje je kako će se nastaviti. Hororsko-trilerski kraj druge epizode s nekakvim "stalkerskim" fanom naslućuje kako bi serija mogla (s)krenuti krivim tragom "Van Johnsona" i ono "awkward" prevagnuti.

Vraća se i 'Melrose Place'?

Postoji šansa da ćemo u dogledno vrijeme gledati i "reboot" serije "Melrose Place". Glumica Daphne Zuniga već draži fanove još jedne hit-serije devedesetih, inspirana "BH90210".

#SERIJE

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:16