StoryEditor
KulturaBRAVO ZA NAŠE

Potvrđena snaga splitske gitarske škole

Piše PSD.
16. prosinca 2014. - 15:27
Hrvatska se već odavno etablirala kao rasadište gitarskih talenata, a domaća gitarska škola u svijetu je prepoznatljiva i priznata. Dalmacija uvelike pridonosi takvoj međunarodnoj reputaciji, i to prije svega zahvaljujući iznimnom pedagoškom kadru u našim glazbenim školama i na Akademiji, koji svoje bogato znanje i iskustvo te prije svega ljubav prema gitari usađuje generacijama učenika i studenata.

Od prošle godine Split je svoju privrženost ovom glazbalu potvrdio i osnivanjem festivala Dani klasične gitare, u organizaciji Udruge splitskih gitarista – GitaraSt. Ovogodišnje izdanje festivala održavalo se od 11. do 14. prosinca te ponudilo tri vrijedna glazbena događaja na tri lokacije.

Velike zasluge za još jedne uspješne Dane idu ponajprije na račun njihova umjetničkog direktoraJosipa Dragnića, koji je ovaj hvalevrijedni projekt i pokrenuo.

Srđan Bulat i mladi

Druge je Dane svojim cjelovečernjim koncertom u kazališnom foajeu otvorio Srđan Bulat, jedan od najznačajnijih hrvatskih gitarista mlađe generacije. Unatoč nezahvalnom (predvečernjem) terminu, koncert višestruko nagrađivanog mladog umjetnika na gotovo svim domaćim i brojnim međunarodnim natjecanjima izazvao je golem interes publike.

Uz djela svjetskih majstora: Regondija, Dodgsona, Rodriga, Stravinskog i Albéniza, na programu su se našla i djela dvojice hrvatskih suvremenih skladatelja: Sonata Anđelka Klobučara i Muzika za gitaru Frana Paraća.

Druga koncertna večer, održana 12. prosinca u Galeriji Emanuela Vidovića, pripala je mladim darovitim gitaristima sa šireg splitskog područja, laureatima državnih i međunarodnih natjecanja. U večeri u znaku mladenačkog nepatvorenog muzičkog izraza i naboja, u intimnoj atmosferi Galerije, predstavili su se solisti: Natan Zlodre, Miroslav Mrass i Lovro Peretić te dua: Željana Jerić i Zorko Trgo te Silvio Bilić i Duje Kusanović.

Unatoč ponekom memorijskom kiksu ili tehničkoj nespretnosti, mladi su glazbenici angažirano i muzikalno donijeli djela: J. S. Bacha, F. Sora, N. Paganinija, A. Diabellija, J. Rodriga i A. Piazzolle. Iznimnom razinom tehničke i muzičke zrelosti te uigranim nastupom posebno se istaknuo duo Jerić i Trgo.

Jazz u katedrali

Ovogodišnji su Dani klasične gitare zatvoreni u nedjelju adventskim koncertom Splitskog gitarističkog kvarteta i gostiju u katedrali sv. Dujma. Nedjeljni nastup kvarteta u sastavu: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić-Koća i Martin Andrijašević, iako u cjelini lijep glazbeni događaj, zasigurno neće ostati zabilježen kao jedno od njihovih boljih izdanja.

U izvedbama djela Telemanna, Scarlattija, Dvoraka i Brouwera nedostajalo je povremeno više uigranosti, ritamske i intonacijske čistoće te tehničke preciznosti, posebice u dionici prve gitare. U izvedbama djela G. Cetinića-Koće “Impresije na međimursku temu“ (Moj božiću, Svarožiću) te D. Reinhardta “Manoir de Mes Reves“ glazbenicima su se pridružili gosti: flautistica Jasenka Markov Anterić (samo u Impresiji) i klarinetist Željko Milić, a Cetinić-Koća zamijenio je klasičnu gitaru električnom.

Odlično izvedeni jazz brojevi donijeli su zanimljivo glazbeno osvježenje, ali nisu najbolje srasli s ambijentom splitske katedrale.

Udruzi splitskih gitarista valja čestitati na dobroj organizaciji Drugih dana te im poželjeti još uspješnije treće izdanje.

Kolizija

U istom terminu s gitaristima u subotu je u katedrali sv. Dujma adventski koncert održao mandolinski orkestar “Santus Domnio“. Ne odričući ikome pravo na slobodan odabir termina koncerta, valjalo bi, u situaciji kada koncerte umjetničke glazbe u mjesecu možemo nabrojiti na prste jedne ruke, raditi na uspostavi bolje komunikacije među organizatorima koncerata kako bi se izbjegle slične situacije.

Ideja nije nova ni revolucionarna; isto je donekle uspio ostvariti pok. prof. Miljenko Grgić za vrijeme svoga kratkog mandata na mjestu pročelnika za kulturu Grada Splita. Kamo sreće da u budućnosti imamo po dva koncerta dnevno tijekom čitave godine i za oba dovoljno zainteresirane publike.


PIŠE: MARIJO KRNIĆ, FOTO: PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX

item - id = 257050
related id = 0 -> 294007
related id = 1 -> 293193
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 14:01