StoryEditor
KulturaSplitski gradonačelnici (1882.-1918.)

Poteštati iz vremena kad je Split postajao grad: ljudi zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. i početku 20. stoljeća

Piše Jakov Kosanović
28. listopada 2019. - 19:00

"Splitski gradonačelnici (1882. – 1918.): život i uspomene" od ovoga će ponedjeljka, 28. listopada, u Muzeju grada Splita, biti nešto dostupniji Splićanima i njihovim gostima, koji će tako znanje o svojim recentnim i aktualnim poteštatima nadopuniti zanimljivim spoznajama o onima otprije sto godina. Možda i povući neke paralele.

Svakako, autor izložbe koja kompenzira manjak znanja je kustos Marijan Čipčić, a likovni postav potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. Stručni suradnici na projektu su kustosica Darka Perko Kerum i dr. sc. Branko Kasalo s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Recenzentica kataloga izložbe je dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

Glavni cilj ove izložbe i pratećeg kataloga jest sagledati splitske gradonačelnike, u razdoblju od pohrvaćenja splitske općine 1882. godine do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine, kroz perspektivu građe koja se čuva u Muzeju grada Splita, uz predmete iz Galerije umjetnina, Sveučilišne knjižnice u Splitu te one iz privatnih zbirki obitelji Rendić-Miočević, te obitelji Rismondo, Berket i Barbarić.

Raznovrsna građa

Biografije splitskih gradonačelnika nadopunjuju se ovom izložbom temeljem spoznaja dobivenih proučavanjem predmeta iz njihova svakodnevnog života.

Građa koja je obrađena u ovom katalogu je raznovrsna i do sada uglavnom nije bila izlagana javnosti, a ona koja jest bila izlagana, kroz ovu je izložbu sagledana u novom kontekstu.

Izložbom posvećenom splitskim gradonačelnicima od 1882. godine do 1918. godine Muzej grada Splita zaokružuje ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. i početku 20. stoljeća.

Ovako to tumači u svojoj recenziji dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan:

"Izložbom posvećenom splitskim gradonačelnicima u razdoblju od pohrvaćenja splitske općine do sloma Austro-Ugarske Monarhije u Muzeju grada Splita nastavlja se sustavno javno prezentiranje prošlosti grada i osoba koje su je obilježile.

Slika zanemarenog razdoblja

Ova se izložba nadovezuje na znanstveni skup, na kojem su javnosti predstavljene biografije splitskih gradonačelnika od 1882. do 1918. godine, održan u sklopu proslave blagdana sv. Duje 2018. godine, u organizaciji Muzeja grada Splita i Društva prijatelja kulturne baštine Split.

Taj znanstveni skup, zajedno s ovom izložbom, daje sliku razdoblja koje je do sada uglavnom bilo zanemareno, iako je za povijest grada izuzetno značajno.

Objavljivanje ovog kataloga značajan je doprinos stvaranju cjelovitije slike povijesti Splita u doba sazrijevanja građanskoga društva.

Javno prezentiranje sačuvane baštine i rekonstrukcija izgubljene, izložbom o splitskim načelnicima od 1882. do 1918. godine i katalog koji je prati, vrijedan su pothvat na korist struke i cjelokupnoga grada.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 11:17