StoryEditorOCM
KulturaVAN DAMME IZMEĐU AKCIJE I DRAME

Pogledali smo 'comeback' seriju legendarnog filmskog akcijskog junaka 'Jean-Claude Van Johnson': Biti ili prebiti, pitanje je sad

24. siječnja 2018. - 11:03
jean-claude-van-johnson

Zovem se Jean-Claude Van Damme. Bio sam superslavan. Možda se sjećate moje prve glavne uloge u “Krvavom sportu“, stalno je na televiziji. Ili ste možda gledali “Vremenskog policajca“ koji je kao “Looper“ s Bruceom Willisom, samo milijun puta bolji. No, ovo nije film. I onaj čovjek nije glumac. On me pokušava ubiti. Ali, ne brinem se. Imam dar. Ja sam majstor špagata - suflira legendarni filmski akcijski junak u prvoj i daleko najboljoj epizodi serije “Jean-Claude Van Johnson“ kreatora Davea Callahana (koscenarist “Expendablesa“), redatelja Petera Atencija (“Keanu“) i slavnog producenta Ridleyja Scotta.

Van Damme se sprema izvesti svoj “trade-mark“ potez i udariti šakom nadolazećeg napadača tamo gdje najviše boli, vjerojatno kao kineskog gorostasa u sceni filma “Bloodsport“. Iznenađenje: ostarjeli akcijaš ne uspijeva rastegnuti noge kao nekad i “zapne“ na pola puta do poda jer je očito “bio“ majstor špagata, više nije. “Jebiga“, izusti on i popije udarac pendrekom u “slow motionu“ da mu se obrazi zatresu poput mješine onog Kineza u “Krvavom sportu“. Ležeći na podu s licem u krvi, Van Damme se filozofski pita “kako se ovo dogodilo, kako sam dospio ovdje“ i potom slijedi rez u ispraznu egzistenciju bivše akcijske zvijezde.

Iznimno potentan metafilmski uvod serije “Jean-Claude Van Johnson“ jednojajčani je brat blizanac početku izvrsnog “meta“ filma “JCVD“. U “intru“ tog filma Van Damme je u zahtjevnom neprekinutom kadru nekoliko minuta tamanio negativce, u pozadini smo čuli verbaliziranu prijetnju na izvornom jeziku “Prvo ću da te bijem, a onda ću da te karam“ pokupljenu s “žutog titla“ filma “Neopravdano odsutan“, pardon “Lavlje srce“, ali akciju je taman pred kraj scene prekinulo rušenje kulise na filmskom setu.

Glumac je “zapravo“ snimao akcijski film i zbog te se greške porječkao s redateljem budući (“Imam 47 godina i teško mi je sve ponoviti“). Deset godina kasnije, Van Dammeu je 57 i nalazi se u sličnoj situaciji. “Comeback“ s “Plaćenicima 2“ nije bio dugoga vijeka, niti je rezultirao povratkom na velike ekrane, stoga je na malima spreman na novu rundu akcijskog i egzistencijalnog kontempliranja o sebi jučer (velika zvijezda hollywoodskih kinohitova poput “Univerzalnog vojnika“) i danas nakon grešaka iz filmskog i privatnog života (ocvala zvijezda osuđena na DVD/video-on-demand akciće snimane u “čistilištu“ Istočne Europe).

Konobar u restoranu pobrkat će ga s također propalim Nicolasom Cageom i Valom Kilmerom, te na koncu pitati ima li nešto novo na DVD-u/VOD-u. No, prema seriji ispada da je – zgodan samoobrambeni mehanizam - Van Damme zapravo snimao lošnjikave B i C akciće u Bugarskoj i sličnim zemljama kao paravan za njegovu “stvarnu“ ulogu “undercover“ agenta kodnog imena Van Johnson. “Želim Bugarsku“, istakne on šefici (Phylicia Rashad) kad se odluči vratiti u akciju i odbije ponuđene sporedne uloge u holywoodskim filmovima s popularnim Channingom Tatumom, tj. Jackiejem Chanom koji će jahati divovsku CGI kokoš.

Van Damme, tako, u Bugarskoj snima “Hucka“, akcijsku reimaginaciju Twainova “Huckleberryja Finna“, a Van Johnson u pauzi od snimanja traga za dilerima opasne droge, ponašajući se, pak, u akcijskim scenama špijunskih igara kao arhetipski Van Damme, ili barem to pokušava. Redatelj filma unutar serije Gunnar (Tim Peper) govori još uvijek “fit“ Van Dammeu kako njegov stil borbi iz osamdesetih nije realističan, kad ga protivnici napadaju jedan po jedan, no svejedno mu se priklanja - kao i Atencio u seriji - tražeći od kamermana da ublaži drmusanje kamere kad se tuča junaka sa “stvarnim“ negativcima preseli na set jer “nisam jebeni Greengrass“ (poruga na račun “Bourneove nadmoći/ultimatuma“ koji su uvely “shaky cam“ u akcijski žanr).

Sve je u seriji podređeno Van Dammeu čiji legat Callahan i Atencio dobro poznaju, ali ne znaju što bi s njim, raspoloženim i za dramu, točno napravili. Ispred “JCVD-ovski“ refleksivna i melankolična heroja s “rupom u srcu“ i svevidećim očima punim kajanja postavljena je “šekspirijanska“, “hamletovska“ dilema “biti ili prebiti, pitanje je sad“, samo bez jasnog odgovora. “Jean-Claude Van Johnson“ je imao potencijala biti humorističniji “JCVD 2“ ili Van Dammeov “Last (možda Lost) Action Hero“, dakle spoj introspekcije, parodije i (samo)ironije koji istodobno slavi junaka/žanr i šali se na njihov račun, međutim nije ga nažalost ispunio.

Pogledajte samo foršpan za “Hucka“, usporedite ga s “trailerom“ za akcijskog “Hamleta“ iz Schwarzeneggerova metafilma i sve će vam biti jasno. Puno je dobrih, pa i genijalnih ideja načeto u formi (p)osveti (blizanaca) Van Dammeovim filmovima i općenito akcijama iz zlatne VHS ere, satire na moderni Hollywood, filmaše-autore i trenutne blockbustere poput “Brzih i žestokih“ (“Što je drift?“). Problem je što su one počesto nekoherentno i kaotično nabacane kroz epizode koje se, kao, odvijaju u “pravom svijetu“, a graniče s apsurdnim, pa i prerastaju u “trasherske“ SF akciće kakve glumac takoreći nije snimao ni recentno u Bugarskoj, kamoli u naponu snage, izuzev “Streetfightera“.

Budući da se Van Damme frekventno nalazio u dvojnim ulogama kao u “Osveti blizanaca“, “Najvećem riziku“ ili “Replikantu“, podzaplet nalik “TimeCopu“ je štosan jer upošljava dvije, čak i tri verzije glumca, napose zaigrana u tijelu pogrbljenog istočnoeuropskog “doppelgängera“ s “muppetovskim“ glasom, usput najvećeg obožavatelja “Vremenskog policajca“ na svijetu. Pa ipak, stvari se otimaju kontroli kad negativac zaprijeti napravom za kontroliranje vremena i njegovi pomoćnici bubetaju junaka mramornim šakama kao u najlošijem od lošijih “Bondova“.

Možda je trebalo čitavu priču smjestiti unutar Van Dammeova uma (“biti“), tipa “Being John Malkovich“, kao u bljeskovima kreativnosti šeste i zadnje epizode, nakon što glumac “uđe“ u svoju glavu i tamo naiđe na sve ljude koje je ubio na filmu, uključujući negativca u maskoti pingvina iz “Iznenadne smrti“. A definitivno je trebalo bolje iskoristiti simboličan trenutak kad Van Damme u napuštenoj “Blockbuster“ videoteci omotava šake vrpcom VHS kasete a la “Kickboxer“, kao stvoren za veliko finale (“prebiti“). Molimo, premotajte!

Najbolje od Van Dammea

Top-listu najboljih Van Dammeovih filmova teže je složiti nego se možda čini. Ilustracije radi, Seagalova bi se složila bez pola muke. Ipak, ako moramo, lista bi izgledala ovako nekako, s time da su samo prva tri mjesta uklesana u kamen. Ostalih sedam bi lako moglo biti i ispremiješano zajedno s četiri časna spomena kao što su “Dream Team“ (1997.), “Pakleni udar“ (1998.), “Iznenadna smrt“ (1995.) i “Plaćenici 2“ (2012.). I bit će nakon Van Dammeova maratona u londonskom “Prince Charles Cinema“, sastavljenog od pet kultnih filmova, “Krvavog sporta“, Kickboxera“, “Osvete blizanaca“, “Univerzalnog vojnika“,  “Teške mete“, te “Streetfightera“.
1. “Teška meta“ (1993.)
2. “Univerzalni vojnik“ (1992.)
3. “J.C.V.D.“ (2008.)
4. “Vremenski policajac“ (1994.)
5. “Osveta blizanaca“ (1991.)
6. “Krvavi sport“ (1988.)
7. “Kickboxer“ (1989.)
8. “Usamljeni zaštitnik“ (1993.)
9. “Najveći rizik“ (1996.)
10. “Lavlje srce“ (1990.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 14:46