StoryEditor
KulturaSeed room 100

Plesom protiv trauma rata

Piše PSD.
4. lipnja 2013. - 13:56
Još jedna work in progress predstava bit će prikazana u amfiteatru Doma mladih u Splitu. Nakon subotnje predstave “Victimize” Fractal Falus Teatra, ovog utorka 4. lipnja, u 21 sat, bit će prikazan “Seed” eksperimentalne izvedbene družine Room 100, a u sklopu trodnevnog Clubture Foruma.

Dvadesetpetominutna izvedba, najavljuju autori, koktel je plesnih tehnika japanskog tradicionalnog plesa butoh i urbanog breakdancea, koji nastoji približiti stanje i ambijent u kojima tavore osobe traumatizirane ratom i njegovim posljedicama.

Režija je nadahnuta sjećanjima na rat 90-ih; “performans pokušava maksimalno zaobići političku pristranost teme i dokumentaristički prikaz na sceni, te u razaranju ljudskog tijela i duha demonstrirati ratnu moć, kako za vrijeme samog rata, tako i danas, dvadesetak godina poslije” - kaže nam ekipa iz Sobe 100, Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić.

Ovo je njihova druga produkcija, nakon nagrađivane izvedbe C8H11NO2. Ovoga puta surađuju s renomiranim plesačima breakdancea Vladimirom Smudom i Tonijem Rinkovcem.

Potrebe neovisnih

Produkcija predstave “Seed” započela je na ljeto 2012., a  već ove godine ima rasprodan itinerar, budući da će biti izvedena na festivalima izvedbenih umjetnosti, fizičkog kazališta, suvremenog plesa i performansa u Francuskoj, Italiji, Litvi, Njemačkoj, SAD-u i Hrvatskoj.

U Domu mladih bit će pretpremijera, a premijera se očekuje na jesen 2013. godine.  Ovo je šesti Clubture Forum, a riječ je o pozornici u Splitu i okolici na kojoj mreža Clubture i Platforma 9.81 od 4. do 6. lipnja predstavljaju prostorne potrebe nezavisne kulture, kao što je recimo dovršenje Doma mladih, vjerojatno jedinstveni work in progress regije, koji traje u prostoru i vremenima različitih društvenih uređenja.

Uglavnom, program Foruma sastoji se od panela, diskusija, radionica i pratećeg kulturno-umjetničkog programa, te javne tribine kojoj će prisustvovati Luca Bergamo (glavni tajnik krovne zagovaračke mreže u kulturi na europskoj razini – Culture Action Europe), predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Maja Munivrana (pročelnica ureda Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita), Pavle Schramadei iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Miljenka Buljević (Književni klub Booksa/Savez udruga Operacija grad).

JAKOV KOSANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 08:39