Kulturaspuštena zastava

Plesnom premijerom i dodjelom nagrada svečano zatvoreno 65. Splitsko ljeto: Judite pripale mezzosopranistici Renati Pokupić i predstavi 'Susret'

Piše Jasmina Parić
Renati Pokupić nagradu je uručio Jadran Kapor, glavni urednik 'Slobodne Dalmacije'

65. Splitsko ljeto svečano je zatvoreno u srijedu navečer na Sustipanu uz posljednju festivalsku izvedbu, plesnu premijeru "Piazzolla/Stravinski" u izvedbi baletnog ansambla HNK Split i uz dodjelu nagrada Judita.

Judite, nagrade glavnog medijskog pokrovitelja Splitskog ljeta, našeg lista Slobodna Dalmacija, ocjenjivački sudovi odlučili su ove godine dodijeliti mezzosopranistici Renati Pokupić za njen solistički recital i dramskoj predstavi "Susret" u produkciji Teatra Exit.

U žiriju koji je odlučivao o najboljem umjetničkom ostvarenju u glazbenom dijelu programa bili su Goran Sučić, predsjednik, Marija Ramljak i Marijo Krnić, a u njihovom obrazloženju stoji:

- Iako nastupa u velikim opernim kućama diljem svijeta izvodeći operne arije i ulomke iz baroknog stilskog razdoblja, svojim toplim, baršunastim, lirskim glasom sve prisutne oduševila je recitalom solo pjesama na otvorenoj pozornici Meštrovićeva Kaštilca.

Uz klavirsku podršku Renate Hil, promišljenim odabirom vokalnih minijatura Brahmsa, Fauréa, Enescua, Hahna i Pejačević, Renata Pokupić iskazala se kao umjetnica koja je uvijek spremna hrabro upustiti se u nove glazbene izazove i sve to pretvoriti u jedinstvenu glazbenu poslasticu.

Njezin glazbeni talent spojen sa psihološkim scenskim držanjem i jasnom interpretativnom vizijom izvedbe svake pojedine solo pjesme ispunio je auditorij raznim emocijama premda je pjevala na njemačkom i francuskom jeziku.

Svojim jedinstvenim glasom Renata Pokupić hrvatskoj publici je raširila novu glazbenu lepezu vlastitog unutarnjeg svijeta te tako iznova cijelu sebe stavila u službu glazbene umjetnosti, jer drugačije i ne može. Nagrada Judita samo je još jedna potvrda njezine svestranosti i velike stvaralačke imaginacije te joj od srca čestitamo na najcjelovitijem glazbenom ostvarenju u koncertnoj večeri solo pjesama na 65. Splitskom ljetu.

Žiri dramskog programa Splitskog ljeta djelovao je u u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka (predsjednica žirija).

- U predstavi "Susret" autorice i redateljice Nine Mitrović splitska se publika susrela s iskonskom snagom glumačkog izričaja Siniše Popovića i Filipa Križana. Uz minimalističku, skučenu scenografiju, ovo komorno djelo o nerazumijevanju i potisnutim emocijama između oca i sina uvlači gledatelje u zagušljiv prostor neizgovorenog i neraščićenog.

Vrsnoća izvedbe temelji se u prvom redu na glumačkoj kreaciji i majstorskoj suigri. Popović poput ostarjelog ranjenog lava dominantnom, svadljivom gestom istupa u prvi plan a Križan se spontano umanjuje kao da očekuje još jednu emocionalnu pljusku i još jednom pristaje na ulogu žrtve.

Bez patetike, bez suvišnih riječi, razlaže se jedan težak obiteljski odnos pun žestokih a potisnutih emocija koji će mnogi prepoznati, barem u segmentima.

Taj odnos je kroz godine zasula šutnja, omalovažavanje i nijema pobuna. Popović i Križan predano su utjelovili oca i sina koji se kroz te emocionalne nanose jedva probijaju, svjesni da više nemaju vremena, da je šteta počinjena i da je mogu tek malo ublažiti. Čestitamo na umjetničkoj, iskrenoj i životnoj izvedbi, poručio je dobitnicima dramski žiri.

Juditu za glazbeni program Renati Pokupić uručio je glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor, a onu za dramski program glumcima Siniši Popoviću kritičarka i novinarka Slobodne Dalmacije Jasmina Parić, predsjednica ocjenjivačkog suda za dramski program.

U sklopu svečanosti zatvaranja uručeno je i posebno priznanje gospođi Nili Kuzmanić-Svete za njeno dugogodišnje sudjelovanje u žiriju Judite ali i znatan kazališni angažman.

Priznanje je dodijelio intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan.

Festival je, u svojstvu izaslanika župana Splitsko-dalmatinske županije, zatvorenim proglasio Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Zastavu Splitskog ljeta spustile su djelatnice kazališta, tajnice glazbene i dramske direkcije Ivana Smoljanović i Dolores Mahorić.

#SPLITSKO LJETO# JUDITA