StoryEditor
Kulturazlatni glasovi

Pjevački zbor 'Camerata Vocale Split' na Međunarodnom natjecanju zborova 'Adriatic Pearl' osvojio dvije zlatne plakete, nagrađena i dirigentica Sara Dodig Baučić

Piše J.K.
6. studenog 2019. - 14:05

U Dubrovniku se od 30. 10. do 3. 11. održao 1. Međunarodni festival i natjecanje zborova Adriatic Pearl. Na festivalu je sudjelovalo 16 zborova iz 12 zemalja: Austrije, Belgije, Kine, Hrvatske, Indonezije, Izraela, Latvije, Norveške, Poljske, Portugala, Švedske i Tajvana.

Hrvatska se predstavila s dva zbora, “Čarobnom frulom” iz Zagreba i Mješovitim i ženskim pjevačkim zborom “Camerata Vocale Split”. Kao jedini zbor s obalne strane Hrvatske, Camerata Vocale Split natjecala se u dvije kategorije, Musica Sacra (mješoviti zbor) i Ženski zborovi.

Mješoviti zbor izveo je skladbe “Alma Redemptoris Mater” G. P. da Palestrine, “Panis Angelicus” Ivana Lukačića, “Bogorodice Devo” Sergeja Rahmanjinova te “Hosanna to the Son of David” Luca Jakobsa. Ženski se zbor predstavio skladbama “Tota pulchra es” Mauricea Duruflea, “Zdravo Marijo” Vlade Sunka te napjevom iz Hrvatskog zagorja “Tužno plače”. Ta skladba je na zahtjev stručnog prosudbenog vijeća izvedena i na svečanom zatvaranju festivala.

Žiri u sastavu Olea Faurschou (Danska), Yuvala Ben Ozer (Izrael) te Valerija Fischbach (Hrvatska) Camerati je dodijelilo dvije zlatne plakete, po jednu za svaku kategoriju. Zbor se okitio i titulom i prigodnim kipićem pobjednika kategorije. Najboljem hrvatskom zboru to očito nije bilo dovoljno pa je odlukom stručnog žirija jedina nagrada za dirigenta otišla u ruke njihove dirigentice, maestre dr. sc. Sare Dodig Baučić.

Camerata Vocale Split i maestra Dodig Baučić organizatori su međunarodnog festivala pjesme SING (in) SPLIT, koji okuplja brojne pjevače i dirigente, zborove i pjevačke skupine iz Hrvatske i iz inozemstva, a tijekom dvije godine postojanja u Splitu Festival je okupio oko četiri stotine izvođača kroz različita festivalska događanja.

Camerata Vocale Split je u dvije godine osvojila šest zlatnih nagrada, a njima treba pridodati i Nagradu hrvatskog društva skladatelja za najbolju interpretaciju djela hrvatskog skladatelja uz brojne nagrade od prethodnih godina. U svibnju ove godine zbor je objavio svoj prvi nosač zvuka “Tu Domine, spes mea”.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 22:48