StoryEditor
Kulturapubliko, na popravni!

Pjesnici su čuđenje u Splitu: svjetski poete u polupraznom klubu

Piše Jasenka Leskur-Staničić
22. ožujka 2016. - 12:11
Za Marka Pogačara dvorana je bila nedovoljno popunjena PETAR VUČETIĆ/SKUD IGK

Pjesnici su čuđenje u Splitu – žalosna je parafraza poznate Šimićeve pjesme koja se nameće kao jedini mogući dojam nakon dvodnevnog okupljanja poeta u klubu Quasimodo u organizaciji naše najstarije i najcjenjenije pjesničke manifestacije Goranovo proljeće.

Dvadeset i osam majstora stiha iz čak 14 zemalja, doslovno iz svih krajeva svijeta, pojačani ovogodišnjim laureatima – Sonjom Manojlović, dobitnicom Goranova vijenca za čitav opus te Matejom Jurčević, vlasnicom Gorana za mlade pjesnike – ali i lokalnim pjesničkim snagama poput Olje Savičević-Ivančević, Gordane Benić i Predraga Lucića, privuklo je tek zanemariv broj publike u klub koji se profilirao po svojim književnim, scenskim i glazbenim programima.

Indija i Novi Zeland

Što je tome razlog, teško je nagađati u gradu u kojem se ponekad može činiti da svi nešto pišu, stihove ili prozu, svejedno, no kao publika, eto, izostaju. Loša informiranost, preduskršnja preokupiranost drugačijim sadržajima ili izletničko raspoloženje u osunčanom vikendu, tek ostaje pitanje zašto bogat program, s nizom stranih pjesničkih imena, nije bio atraktivan Splićanima sklonim versima i umjetnosti?Na pozornici Quasimoda izredali su se, primjerice, višestruko nagrađivani David Howard iz Novog Zelanda, indijski pjesnik Sudeep Sen kojega je BBC Radio proglasio jednim od najzanimljivijih mlađih pjesnika engleskog jezičnog izraza, pa Mađar András Gerevich, predavač dramaturgije i scenarija na peštanskom Sveučilištu Metropolitan, i McDaniel Collegeu, preveden na više od deset jezika.

Potom, Grkinja Pavlina Marvin, čije su se pjesme pojavile u najnovijoj Penguinovoj antologiji grčkog pjesništva, Novosađanin Vladimir Kopicl, jedan od najznačajnijih jugoslavenskih neoavangardnih pjesnika i Slobodan Tišma, koji je osamdesetih godina sa svojim grupama Luna i La Strada mijenjao lice jugoslavenskog rock'n'rolla, pa Francuz Jean de Breyne, urednik, knjižar, galerist i likovni kritičar.

U Splitu su se predstavili pjesnici okupljeni oko Versopolisa iz Italije, Poljske, Engleske, Švedske i Belgije, te latvijska grupa Orbita…

Sunce-more-spiza

Patricija Vodopija, voditeljica književnih večeri Bookvica, veli da je atmosfera koju su donijeli pjesnici bila izvrsna, malobrojna publika prijevode je mogla pratiti na videozidu, pjesnička čitanja su bila dinamična i kratka, tako da je sve u svemu bila jako zadovoljna kako je protekla subotnja večer. Predrag Lucić, opet, koji je nastupao u nedjelju, kaže da je čuo zanimljivih pjesnika te da je sve organizirano jako dobro.

Marko Pogačar, član programskog odbora Goranova proljeća, splitski pjesnik i autor četiriju zbirki pjesama i isto toliko zbirki eseja i kratkih priča, je ipak, kaže, ostao intimno razočaran:

- Split je kao grad oduševio pjesnike koji su ga obišli od Marjana do Bačvica i Dioklecijanove palače, sve ih je ovdje dočekalo u najboljem izdanju: vrijeme, hrana i grad bez gužvi. Quasimodo kao prostor isto tako odličan, organizacija, sve. No, odaziv publike je bio slab. Splićane ne zanimaju ni nastupi njihovih pjesnika, ni gosti iz zemalja kao što je Novi Zeland na primjer.

Zanima me gdje su studenti književnosti, ili anglistike, kako njih ne zanima čuti čak tri dobra pjesnika s engleskog govornog područja? Tko su njihovi profesori? Split ipak nije selo, nemojmo se zavaravati, no čini se da se duhom sveo na ono "sunce-more-spiza“ – veli Pogačar, ostavljajući mogućnost da "goranovci“ još jednu godinu gostuju u Splitu, pa ako se ne može bolje, da promijene pjesničku rutu u nekom drugom pravcu Hrvatske.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 18:01