StoryEditorOCM
Kulturau kuli kamerlengo

Pijanist i techno DJ Francesco Tristano otvara šesti Moondance, najbolji domaći festival elektroničke glazbe

9. kolovoza 2018. - 18:26
_K6A4625 FT by Marie Staggat bw

Večeras u trogirskoj Kuli Kamerlengo počinje šesti Moondance festival, a uz DJ-eve KiNK-a i Eduarda De LaCallea otvara ga Francesco Tristano, umjetnik s uspješnom karijerom pijaniste i techno DJ-a.

Moondance je dobitnik nagrade "Ambasador" za najbolji domaći festival elektroničke glazbe posljednje dvijje godine, a tijekom tri večeri ovog izdanja dovodi neka od najznačajnijih imena iz različitih techno žanrova koja će brisati granice između klasičnog techna i najnovijih trendova u plesnoj glazbi. Francesco Tristano u razgovoru za SD, najavio je svoj nastup u Trogiru.

Vaš umjetnički život je sasvim neobičan za elektroničkog glazbenika. Imate uspješnu klasičnu karijeru pijaniste i i paralelnu tehno umjetnika. Pretpostavljam da ste počeli početi s klasikom. Kada je došlo do interesa za elektronsku glazbu?

- Odrastao sam svirajući klavir, ali majka je slušala sve vrste glazbe - uključujući Earth, Wind and Fife, Jean-Michel Jarre i Pink Floyd. Elektronički su zvukovi bili dio mog odgoja. Imam fotografije na kojima imam oko 6 godina kako sjedim pri klaviru okružen klavijaturama. To je u biti ono što radim danas.

Mnogi producenti elektroničke glazbe tvrde da se techno proizvodi i uređuje posve drukčije od klasične glazbe. Da li vam znanje u klasičnoj glazbi pomaže u komponiranju techna?
- Glazba je glazba, nije važno kakav stil ili smjer. I u technu postoji melodija, baš kao što postoji ritam u klasičnom repertoaru.

Nastupate uživo, kako u klasičnim koncertnim dvoranama tako i u underground techno klubovima. Pomiješaju li se publike ponekad? Koje su razlike i sličnosti?
- Moja publika je često vrlo heterogena, raveri u koncertnoj dvorani, ljubitelji klasične glazbe u podzemnim lokacijama, često su izmješani. To je sjajno, jer možete istražiti nove vibracije. Postoji vjerojatno više razlika nego sličnosti, ali na kraju, glazba zvuči bilo gdje pod uvjetom da je zrak prisutan kao medij.

Vi ste član agencije Derricka Maya jednog od trojice koji se nazivaju "očevima techna" i često svirate s njim. Kako ste se upoznali i razvili svoje prijateljstvo?
- Upoznao sam Derrick Maya 2007. godine u Detroitu. Imao sam zadovoljstvo sudjelovati u njegovom orkestralnom projektu, a kasnije sam svirao sintisajzer u Barceloni i Detroitu za njega. To je objavljeno 2016. godine na Derrickovom labelu Transmat. Čovjek ne treba nikakavo predstavljanje, on je jedan od izumitelja onoga što danas podrazumijevamo pod techno glazbom. Blagoslovljen sam što sam njegov prijatelj.

Moondance festival koji se održava u zadivljujućoj srednjovjekovnoj tvrđavi Kamerlengo mnogi opisuju kao ostvarenje snova svakog pravog technoljupca. Jeste li posebni nadahnuti kada svirate na takvim mjestima?
- Vrlo se veselim otkrivanju tvrđave Kamerlengo. Siguran sam da će mjesto pružiti posebne vibracije, i naravno da ću ih pokušati integrirati u moju glazbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 21:51