Kulturalik i djelo

Peter Handke, važni austrijski pisac koji je branio Slobodana Miloševića

Piše Eda Vujević
10. listopad 2019. - 19:22

Peter Handke rođen je 1942. u Griffenu u Austriji, u Koruškoj, u kući svoga slovenskoga djeda Gregora Siveca, a kao izvanbračni sin njemačkoga vojnika Ericha Schönemanna, Handke je tek kao punoljetan mladić saznao tko mu je otac. Majka Marija se prije njegova rođenja udala za Adolfa Brunu Handkea, berlinskoga vozača tramvaja pa je Handke odrastao u Istočnom Berlinu.

Prve književne tekstove piše za časopis dječačkog internata Tanzenberg. Od 1961. studira pravo u Grazu. Pridružuje se grupi pisaca “Forum Stadtpark” i objavljuje u časopisu Manuskripte. Godine 1965. prekida studij nakon objavljivanja prvoga romana "Die Hornissen". Od tada je slobodni umjetnik. Godine 1966. spektakularno istupa na susretu “Grupe 47” na Princetonu.

Te godine postaje predstavnikom nove kritičke književnosti i idolom beat-generacije. Jedan je od pisaca koji je najviše utjecao na generacije pisaca niza europskih književnosti koje se javljaju krajem sedamdesetih i u osamdesetima. Suosnivač je nakladničke kuće autora Verlag der Autoren u Frankfurtu. Živi u Chavilleu u Francuskoj.

Objavio je brojne romane, drame, prijevode, radiodrame, pjesme, između kojih se izdvajaju: "Strah golmana pred jedanaestercem", "Kaspar", "Psovanje publike", "Pokućarac", "Spori povratak kući", "Užas praznine", "Trenutak pravog osjećaja", "Don Juan njime samim", "Kratko pismo za dugo rastajanje", "Pouka planine Sainte-Victoire". Peter Handke potpisuje i petnaestak TV i filmskih scenarija, među ostalim i za film Wima Wendersa "Nebo nad Berlinom".

Za književna djela primio je mnoštvo nagrada, a 2006. odbio je Nagradu Heinricha Heinea.

Nakon što je 1996. podržao međunarodno izoliranu Srbiju, objavivši esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a nakon toga i još četiri knjige s istom intencijom, te otvorenom podrškom Slobodanu Miloševiću, Handke je postao ozloglašen i osamljen. Nobelova nagrada za ovog političkog ekscentrika svakako će se komentirati.