StoryEditor
Kultura'MUKA MALOG VUKA'

Ovca je šminkerica, a kozlići repaju: omiška kreativka skrojila zanimljivu predstavu

Piše Jasenka Leskur-Staničić
30. svibnja 2016. - 16:22

"Muka malog vuka" naziv je lutkarske predstave koja se priprema u suradnji Centra za kulturu i OŠ "Josip Pupačić" u Omišu, a premijerna izvedba daje se u Ilirskom sjemeništu danas u 19 sati.

Scenarij prema priči Renata Baretića adaptirala je Julija Tomasović, koja je i autor svih lutaka, a scenografiju za predstavu radila je u suradnji s osnovcima "Josipa Pupačića".

Priča o Vučku, malom vuku koji je drukčiji od naših predodžbi te opasne životinje, događa se u šumi, ali "dva-tri desetljeća kasnije" od svih poznatih nam događaja iz bajki o Crvenkapici, "Tri praščića" i "Aska i vuk".

Crvenkapica je ostarjela baka koja ima neobične hobije i trenira kung-fu, kozlići su sada hvalisavi kozorozi koji "repaju", ovca je šminkerica, praščići su usvojili nove tehnike industrijske gradnje kuća, ali svi se sjećaju "vučje njuške" koja neće tako lako proći kroz šumu…

Brojni songovi

– Ovo je jedna sasvim nova priča zbog koje bismo trebali zaboraviti sve stereotipe i predrasude o vukovima – kaže Julija Tomasović o svom projektu.

– Vuk iz Baretićeve priče je plemenita, brižna i nježna osoba kojoj je najveća vrijednost prijateljstvo i on se susreće s brojnim stereotipima kod drugih šumskih stanovnika. Stereotipe susrećemo svuda oko nas, oni su rasprostranjeni u našem društvu već od dječje dobi, što smatram potpuno neprihvatljivim za odrastanje djece.

U svom radu s njima težim razvijanju njihove kreativnosti, drukčijem načinu razmišljanja, koje nalazi nova rješenja i ne ovisi o šablonama te zazire od sličnosti s drugima i krađi ideja… Upravo su kreativna djeca, takvi tinejdžeri, osuđeni na predrasude okoline jer oni obično komuniciraju s društvom preko svoga kreativnog odijevanja, promišljanja ili kod onih ekstrovertiranih – kroz humor – veli Julija, koja je likove iz lutkarske predstave profilirala prema stvarnim osobama koje je sretala u životu, a pomagala se i iskustvom koje je stekla radeći kao učiteljica s djecom u školi.

Predstava je namijenjena, naravno, djeci, no i stariji "uzrast" može u ovoj priči prepoznati poruku o prihvaćanju ljudi koji su drukčiji i žrtve različitih društvenih predrasuda. Svakako, riječ je o predstavi koja ima namjeru nasmijati publiku, a u njoj su korišteni brojni songovi iz popularne glazbe, čime se podvlače pojedine situacije i događaji.

– Lutka je djetetu vrlo blizak predmet i ona može postati sredstvo odgoja jer djeca više vjeruju lutki i bolje je slušaju pa će time lako shvatiti i usvojiti poruku predstave.

Lutka nudi djetetu maštovite situacije, a mašta je pokretačka energija – objašnjava Julija pedagošku podlogu projekta, naglašavajući da su "ginjol" i lutke "zijevalice" za "Muku malog vuka" likovno dorađivane i na sugestije glumaca koji sudjeluju u predstavi. Predstava će se izvesti još jednom idućeg tjedna, zatim i na Omiškom ljetu, nakon čega kreće na turneju po školama Splitsko-dalmatinske županije.

 

Ravnateljica kao Crvenkapica

Kao animatori i glumci u predstavi sudjeluju: Lucija Škarica, Tara Todorović, Martin Rogošić, Jozo Kovačić, Noa Munitić, Tonka Fistanić, Anđela Škarica, Nina Buljević, Matea Sovulj, Lana Crnković, Matea Pavlović, Anđela Munitić, Pamela Kalajžić, a u uloge ostarjele Crvenkapice koja govori dijalektom iz sela Kostanja prihvatila se ravnateljica OŠ "Josip Pupačić" .

 

Dogodine lutkarska škola

"Ovo je naš lutkarski prvijenac u Omišu, no uskoro ćemo otvoriti i lutkarsku školu, radionice u kojem će djeca učiti izrađivati lutke, u početku jednostavne lutke simbole, a poslije i malo složenije. Stoga se nadamo da ćemo već dogodine imati pravu dječju lutkarsku predstavu. Upravo djeca i jesu inspiracija cijelog projekta i zasigurno će to napraviti bolje nego mi odrasli, koji se trudimo katkad biti djeca, što nam ponekad i uspije" – kaže Julija Tomasović.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:00