StoryEditor
Kulturakad arheolozi časte

Otvaranje izložbe u Muzeju Narone o istraživanjima iz 2014. i 2015. godine u subotu uz besplatan ulaz za Svjetski dan arheologije

19. listopada 2019. - 18:00

Izložba "Arheološka istraživanja u Naroni 2014. i 2015. godine" bit će otvorena u subotu u 17 sati u Arheološkom muzeju Narone u Vidu kod Metkovića.

Kako doznajemo, ovom izložbom publici će se prezentirati rezultati arheoloških iskopavanja provedenih tijekom 2014. i 2015. godine na prostoru antičke Narone. Djelatnici Arheološkog muzeja Narona proveli su više sondažnih iskopavanja unutar zaštićene arheološke zone, kako bi se ustanovili kulturni slojevi uz nezakonito sagrađene objekte. U arheološkim istraživanjima istražena je ukupno 21 sonda.

U šest sondi pronađeni su ostaci antičke arhitekture, a u dvije kasnoantički i srednjovjekovni grobovi. Antički pokretni nalazi izrađeni od keramike, stakla, metala, kamena ili kosti, ulomci oslikanih fresaka te ostaci prehrane (životinjske kosti, ljušture morskih školjaka i puževe kućice) pronađeni su u svim sondama.

Pokretne nalaze i uzorke moguće je okvirno datirati u kasnorepublikansko, carsko, kasnoantičko i srednjovjekovno doba. Rezultati ovih sondažnih istraživanja pridonose boljem poznavanju urbanističkoga rastera i svakodnevnoga života antičke Narone.

Izložba ostaje otvorena do 9. veljače 2020. godine, a uz izložbu je predviđen i kutak za djecu pod nazivom "Zabavite se i naučite nešto novo", priopćili su iz Arheološkog Muzeja Narone.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arheologije, 19. listopada 2019. godine, ulaz u Arheološki muzej Narona je slobodan, a povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige organizirana je i prigodna prodaja muzejskih publikacija s popustom od 30 posto. Stanislav SOLDO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 12:44