StoryEditor
Ostaloizložba fotografija

Veliki jubilej Arheološkog muzeja Split: najstariji hrvatski muzej započeo proslavu svoga 200. rođendana

Piše Renato Kragić
22. kolovoza 2020. - 22:25
Izložba fotografija Vicka Vidana u Marmontovoj ulici pokraj Pirje Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Program svečanog obilježavanja 200. obljetnice rada Arheološkog muzeja u Splitu otpočeo je u subotu otvorenjem izložbe fotografija „Salona“ autora Vicka Vidana u Marmontovoj ulici, a kasnije i koncertom opernih arija prvakinje opere HNK Split Terezije Kusanović te Papandopulo kvarteta.

Na otvorenju Vidanove izložbe i na koncertu bila je nazočna i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Jurčević, i mnogi drugi.

Uz mezzospranisticu Tereziju Kusanović, u subotu su u vrtu Arheološkoga muzeja nastupili i violinistica Ana Bubalo, klarinetist Jure Šaban-Stanić i pijanist Zoran Velić. Nakon njih nastupio je Papandopulo kvartet, ansambl sastavljen od četvorice renomiranih saksofonista: sopran saksofonista Nikole Fabijanića, alt saksofonista Gordana Tudora, tenor saksofonista Gorana Jurkovića i bariton saksofonista Tomislava Žužaka.

Prigodna marka

Vicko Vidan pak, autor izložbe fotografija o Saloni, 45-godišnji je fotograf poznat po radu na urbanim krajolicima i arhitekturi. Radio je i kao fotoreporter u Slobodnoj Dalmaciji i Vjesniku, studirao je fotografiju u Milanu, često surađuje i s hrvatskim muzejima, a fotografiju predaje kao stručni suradnik na UMAS-u.

Arheološki muzej Split povodom svog 200. rođendana pripremio je niz aktivnosti i brojne manifestacije kojima će u narednim mjesecima obilježavati taj važan jubilej, a koje će zaključiti u prosincu otvorenjem izložbe posvećene arheološkim istraživanjima helenističkog i antičkog grada Isse, današnjeg Visa, te svečanom akademijom koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. U čast 200. obljetnice osnutka splitskog Arheološkog muzeja Hrvatska pošta pustila je u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom sarkofaga dobrog pastira koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća, a autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita.                                            

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 10:28