StoryEditorOCM
Ostalopilot program

Večeras svi u Kuću jezika i kulture na Peristil! Zadnji je dan projekta Praznine2020, a na pitanja o kreativnim hub-ovi odgovarat će brojni umjetnici

Piše PSD
7. ožujka 2020. - 12:59

Zadnjeg dana pilot projekta Praznine2020 - eksperimenta kojim su se funkcije budućeg hub-a kao jedinstvenog fizičkog prostora 'projicirale' na šire urbano područje stare gradske jezgre Splita, Culture Hub Croatia organizira razgovor o kreativnim hubovima.

Razgovor će se održati u novootvorenom prostoru Kuće jezika i kulture na Peristilu, te će tom prilikom Prokultura - opservatorij kulturnih politika predstaviti svoje dugogodišnje djelovanje.

Ovo prilikom, CHC će prezentirati svoje dojmove nakon trotjednog programa 'Praznine' te će moderirati razgovor s predstavnicima mreže European Creative Hubs Network. Mreža je osnovana s ciljem poboljšanja kreativnog, gospodarskog i društvenog utjecaja hub-ova u Europi te boljeg umrežavanja i zajedničke suradnje.

Što su uopće kreativni hubovi, na koji način kreativni prostori funkcioniraju, koji je njihov utjecaj na lokalnu zajednicu, s kojim izazovima se suočavaju te kako mogu biti (samo)održivi, samo su neka od pitanja na koje će odgovoriti Luka Piškonić, osnivač hub-a Poligon - kreativni centar iz Ljubljane i Atılım Şahinu, direktor hub-a Atölye iz Istanbula.

Inače, projekt Praznine2020 u Splitu je krenuo s održavanjem 15. veljače kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma i naizgled nemoćnu situaciju u Splitu te pitanje trebamo li 40 godina od upisa na UNESCO-vu listu svjetske baštine stvarati novi centar.

U ovom razdoblju, pet prostora u staroj gradskoj jezgri postali su otvoreni ateljei za umjetnike i prostor za druženje građana.

Pilot projekt “Praznine2020” je inicijativa neprofitne organizacije “Culture Hub Croatia” - Platforme za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu osnovane u Splitu u siječnju 2017. godine s ciljem promicanja kulture, kulturne baštine i umjetnosti, s naglaskom na povezivanje umjetnika, aktera u kulturi i drugih organizacija, te njihovo umrežavanje s međunarodnim partnerima.

“Praznine” su svojevrsni eksperiment kojim se funkcije budućeg hub-a kao jedinstvenog fizičkog prostora “projiciraju” na šire urbano područje stare gradske jezgre i kojim se potiče participativni pristup i uključivanje lokalne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 14:46