StoryEditor
OstaloU DOMU MLADIH

U Splitu u subotu gostuju zadarske plesačice s predstavom ‘Portreti‘, koje će dočarati pet različitih identiteta

Piše Jasenka Leskur
19. studenog 2021. - 17:54

U subotu, 20. studenoga, s početkom u 20 sati, u amfiteatru Doma mladih gostuje Zadarski plesni ansambl s predstavom "Portreti".

Autori predstave su Aleksandra Janeva Imfeld u suradnji s plesačicama Filipom Bavčević, Koraljkom Begović, Patriciom Gospić, koje i izvode predstavu.

Autor glazbe je Miro Manojlović, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Predstava je nastala u partnerstvu s umjetničkom organizacijom Plesna mreža Hrvatske.

image
Zadarski plesni ansambl

Predstava "Portreti" nastaje u produkciji Zadarskog plesnog ansambla tijekom 2020. godine kroz nekoliko rezidencijalnih susreta s autoricom i koreografkinjom Aleksandrom Janevom Imfeld.

"Portreti" su rezultat presjeka pet različitih identiteta. Označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti individualni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive.

Svaka od plesačica, polazeći od vlastita poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastita stava i grupnog (ne)razumijevanja.

Portreti su, stoga, poigravanje između pet različitih iskustava, individua i pozadina, pokušaji ukalupljivanja u zajednički format te istodobnog naglašavanja vrijednosti zajedničkog procesa koji je prožet uspostavljanjem odnosa naizgled nespojivih slika i individua.

Zadarski plesni ansambl osnovan je u jesen ratne 1991. godine i najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji.

Osnivači su Sanja Petrovski, dobitnica Nagrade Grada Zadra 2019. godine, i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica nagrade Grb Grada Zadra.

Specifičnost ovog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta.

Održali su više od 90 prigodnih plesnih produkcija s polaznicima plesnih studija Ansambla, a producirano je i oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava.

Projekt Plesna mreža Hrvatske bavi se distribucijom djela suvremene plesne umjetnosti na nacionalnoj razini putem gostovanja predstava selektiranih godišnjim javnim natječajem.

Projekt podržava Ministarstvo kulture RH. Projekt je potaknut činjenicom da je izvaninstitucionalna plesna produkcija, zbog nedostatka strukture koja bi osigurala izvedbe mimo premijernih izvedbi i gostovanja na manjim specijaliziranim plesnim festivalima, teško dostupna široj publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2021 18:07