StoryEditor
OstaloOsvojeni prostor

U splitskoj galeriji Studio -21- okružit će vas vlastiti fotoportreti umjetnika Luke Duplančića koji izigrava kulturu selfija

Piše R.K.
10. veljače 2021. - 08:10

U utorak 9. veljače u splitskoj galeriji Studio -21- otvorena je izložba Luke Duplančića "Osvojeni prostor".

- Izolirana struktura unutar galerije ne zrači dobrodošlicom, ipak, pozvani ste da, kroz sasvim mali otvor, pokušate penetrirati u nju. Ukoliko uspijete, okružit će vas lica autora, njegovi vlastiti fotoportreti koji vas gledaju s visine, sumnjičavo, s podsmjehom, pomalo rezignirano, očito s predrasudama. Našli ste se unutar zatvorenog kruga ljudi koji su jednaki.

Unutar ove strukture očito je da ste vi autsajder, no neugodni osjećaji straha i nesigurnosti su dvosmjerni. Unutar konstruiranog ambijenta, atmosferu upotpunjuje ognjište. Upravo ste ušli u nečiji dom?. Izigravajući kulturu selfija, autor zauzima prostor u potpunosti, svojim likom i stavom., plastično dočarava atmosferu izložbe i galerije kustosica Jasmina Šarić.

Luka Duplančić rođen je 1975. godine u Splitu. Smjer grafičkog dizajna završava 1994. na splitskoj Školi likovnih umjetnosti, a daljnje vizualno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao u klasi prof. Ante Kuduza kao slikar-grafičar 2000. godine. 

Iza njega je niz autorskih, projektnih i izložbenih suradnji na razmeđu vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija: scenografije, izrade lutaka i ilustracija za predstave Som na cilome svitu, Zeko traži mamu, Bijele kočije II, Tri praščića, GKL, Split, 2016., Paško u knjižnici, sve u GKL-u Split. Radi ilustracije za knjige i novine  kao grafički dizajner , autor znakova i vizuala. 

Član je Udruge za suvremenu umjetnost KVART, Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split (HULU), te Hrvatskog društva dizajnera (HDD) i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Dobitnik je nekoliko nagrada i javnih priznanja. 

Izložba na Velebitskoj moći će se pogledati do 1.ožujka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 13:35