StoryEditorOCM
Ostalovruća veljača

Splitska kinoteka nudi filmove koji nisu prohujali s vihorom: od izvorne ‘Snjeguljice‘ i filmove studenata UMAS-a do pobjednika svjetskih festivala

Piše PSD.
5. veljače 2020. - 15:43

Makar bila i prijestupna, kao ove godine, veljača je uvijek najkraći mjesec. Ali to ovaj put u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata nije hendikep jer u 29 dana veljače stalo je filmova kao u 31 dan siječnja.

Dio filmova je isti kao i u siječnju. Riječ je uglavnom o kandidatima za Oscara, filmovima koji su privukli i splitsku publiku. To su “Parazit” Bong Joon Hoa, “Medena zemlja” Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, “Jadnici” Ladj Ly i “Male žene” Grete Gerwig.

Osim tih filmova, od kojih će neki za tjedan dana vjerojatno dobiti pokojega Oscara, moći će se vidjeti “Srebrnim medvjedom” u Berlinu nagrađena “Razbijačica sustava” Nore Fingscheidt. Od 14. veljače nadalje u nekoliko projekcija moći će vidjeti u Cannesu za najbolju režiju nagrađeni “Mladi Ahmed” braća Dardenne. Od 20. veljače kreće “Bogu hvala” Françoisa Ozona, dobitnik Nagrade žirija u Berlinu. Svi u nekoliko projekcija.

Da ne ispadne kako se u splitskoj Kinoteci mogu prikazivati samo filmovi nagrađeni u Cannesu ili Berlinu, tu su i “Ledeni čovjek” Felixa Randaua. I dokumentarac “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” Henrika Georgssona, kojima objektivno nagrade i ne trebaju.

Da u Zlatnim vratima znaju kako na mladim umjetnicima film opstaje i da nije sve u Hollywoodu nego da ima nešto i na Gripama, pokazuje i Revija studentskih radova UMAS-a.

Za osobe oštećena sluha 19. i 27. veljače bit će posebna projekcija prilagođenih titlova “Optužene” Gonzala Tobala i “Vlasti” Rodriga Srogoyena.

U ciklusu posvećenom stogodišnjici rođenja Federica Fellinija 25. veljače u 20 sati bit će prikazan “Fellini Satyricon”. Kreće i ciklus povodom stogodišnjice filmskog debija Grete Garbo pa će se 18. veljače moći vidjeti “Dama s kamelijama” Georgea Cukora iz 1936. godine.

U ponedjeljak 10. veljače u 19 sati moći će se prepustiti četverosatnom “Prohujalo s vihorom”.

Za Valentinovo zaljubljeni i filmofili sjetit će se “Djevojke koju sam volio” Sydneyja Pollacka iz 1973. Ne samo najmlađe privući će Disneyeva “Snjeguljica i sedam patuljaka” 28. veljače.

Dva zadnja dana veljače su Vikend Dannyja Boylea s “Trainspottingom” i “Sasvim malim ubojstvom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 22:38