StoryEditor
Ostalovelika čast

Rašić+Vrabec među najboljima na svijetu u dizajnu doživljaja u prostoru: za izložbu ‘Gledam dodirom‘ nagrađeni prestižnom SEGD nagradom

10. srpnja 2020. - 15:36
Rašić+Vrabec

Preko 340 velikih svjetskih projekata iz područja prostornog dizajna natjecalo se ove godine za prestižnu SEGD nagradu, a njih samo 30 ju je i osvojilo. Nagrada se dodjeljuje samo projektima koji sadrže iznimne kreativne koncepte u području prostornog iskustvenog dizajna.

Među svjetskim se vrhom našao i mladi hrvatski tim, Rašić+Vrabec se zovu, zapamtite to ime. Upravo su oni osvojili posebno priznanje za dizajn inkluzivne izložbe “Gledam dodirom” na kojoj su predstavljeni umjetnički radovi slijepih i slabovidnih.

Među mnogim visokobudžetnim projektima poput dizajna postava i signalizacije svjetskih muzeja, digitalne interaktivne signalizacije aerodroma, dizajna hotela, retaila i korporativnih ureda istaknuo se ovaj inovativni projekt koji je napravljen s malim budžetom i to skoro kompletno iz recikliranih materijala.

Rašić+Vrabec nagradu su preuzeli virtualno, jer je dodjela koja je trebala biti održana u Portlandu, otkazana radi pandemije.

- Velika je čast dobiti ovakvu nagradu, jer je to priznanje koje nas svrstava među najbolje svjetske dizajnere specifičnog područja dizajna doživljaja u prostoru. To je područje posebno po tome što spaja grafički i produkt dizajn, arhitekturu, interaktivnost i multimediju čime stvara okruženja koja komuniciraju. To je dizajn koji prostoru daje duh (genius loci) i karakter. Ponosni smo i zato jer smo, osim Studija Rašić, trenutno jedini iz Hrvatske dobitnici ove nagrade - kazala je Vedrana Vrabec.

- Ovakvo priznanje nam je daljnja motivacija, a pogotovo kada vidimo da je većina nagrađenih projekata neusporedivo većih budžeta i to u produkciji muzeja poput San Francisco MOMA-e odnosno velikih dizajn studija kao što su Secondstory, Isometric, Smallstuff, Gagarin. Tu je i čuveni Gensler koji zapošljava preko 6000 ljudi i ima 4000 klijenata među kojima su Google, Microsoft, Mercedes, MIT - dodao je Marko Rašić.

image
Marko Rašić, Vedrana Vrabec
Doris Fatur

Ukoliko ste u prilici - svakako pogledajte “Gledam dodirom”, tko god je imao priliku posjetiti ovu izložbu doživio je svijet slijepih na najintenzivniji mogući način.

Na ulazu u Galeriju Vjekoslav Karas u Karlovcu svi su posjetitelji prošli inicijaciju slijeposti ušavši kroz tamnu sobu. U nekoliko minuta su doživjeli nešto što je slijepima i slabovidnima svakodnevica, pa su se mnogi zapitali kako je stalno živjeti na taj način. Oni nadobudniji mogli su proći kroz cijeli postav s povezom preko očiju.

To je jedna od rijetkih izložaba na kojoj ste mogli dotaknuti i opipati baš sve izloške. Od radova učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek pa sve do umjetničkih djela poznatih hrvatskih kipara i dizajnera: R. Frangeša-Mihanovića, Koste Angelija Radovanija, Vanje Radauša, Vojina Bakića, Dušana Džamonje i Branka Ružića te grupe Numen.

Niti jedan rad nije bio izložen na zidu.

Slijepi i slabovidni ne kreiraju slike, skulpture, reljefe i crteže stojećki. Oni stvaraju sjedeći za stolom te najlakše rade na ravnoj plohi. Zato su svi izlošci, pa i legende koje su ispisane na Brailleovom pismu, izložene uz radove učenika na ravnoj plohi, kako bi bili dostupniji za dodirivanje.

image
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA
Što je SEGD?


SEGD (Society for Experiential Graphic Design) je međunarodna organizacija koja okuplja ljude koji se bave komunikacijskim dizajnom na način da emotivno i iskustveno povezuju ljude sa određenim prostorom.

Prostorni iskustveni dizajn postao je neizbježan pojam kod izgradnje javnih i korporativnih prostora ili čak kao glavni dio identiteta velikih gradova. U sinergiji s arhitekturom nastaju nezaboravni muzeji, aerodromi, parkovi, trgovi, šoping centri i uredi.

Dobro osmišljen i uređen prostor može pozitivno utjecati na posjetitelja i potaknuti ga na razmišljanje, rad i kreativnost, olakšati mu učenje ili snalaženje, čak ga i relaksirati.

SEGD kontinuirano radi na uvođenju inkluzivnog dizajna kao standarda u javne i korporativne institucije, a njihovu značaj su prepoznale i velike svjetske tvrtke i institucije.

Zato su do sada već nagrađivani divovi poput Apple-a, Levis-a, Nike-a, Victoria Secret-a za dizajn svojih prodajnih mjesta ili korporacije poput SAP-a, Wal Marta, Youtube-a, Yahoo-a i Microsoft-a za uređenje interijera ili arhitekture svojih poslovnih zgrada.

Prostorne iskustvene dizajnere angažirali su i gradovi poput Londona i Chicaga za izradu signalizacije, kao i poznati svjetski muzeji poput The Newsmuseum, Casa de la Musica, Museum of Arts & Design u New Yorku, Maxxi National Museum u Rimu

Izdvojeno

10. srpanj 2020 15:36